ZIOŁA W OGRODZIE
Najbardziej popularne i łatwe w uprawie zioła to szczypiorek, pietruszka naciowa i koperek. Są to zarazem rośliny należące do niezbędnika w kuchni.Ziołowy ogródek w w nim popularne zioła: piertuszka, szałwia, ogórecznik i inne.
Warto jednak uprawiać również inne zioła takie jak tymianek, szałwia, bazylia, mięta, estragon czy oregano. Oprócz pożytku w kuchni są to z reguły rośliny dość ozdobne i pięknie pachnące.Większość ziół takich jak pietruszka, koper, kminek, kolendra czy ogórecznik lubi glebę raczej przepuszczalną i niezbyt żyzną. Wysiewa się te zioła bezpośrednio do gruntu. Zioła takie jak bazylia, majeranek, anyż czy cząber wymagają przygotowania rozsady. Rozmaryn najlepiej traktować jak roślinę doniczkową i wystawiać ją na zewnątrz po ustaniu przymrozków
Sezon uprawy ziół zaczyna się w marcu; gdy tylko odmarznie ziemia w ogrodzie można zacząć sadzić sadzonki ziół wytrzymałych na przymrozki takich jak: melisa, chrzan i lubczyk. Sadząc lubczyk trzeba pamięteć o dopowiedniej ilości miejsca bo dorosła roślina ma mocny korzeń i dorasta nawet do 2 metrów wysokości.
Bardziej doświadczeni ogrodnicy mogą w tym czasie przygotować rozsadę ziół ciepłolubnych: majeranku i bazylii.
W kwietniu można już wysiewać i sadzić do gruntu większość wytrzymałych ziół oraz wystawić na zewnątrz rozmaryn, który powinien dać sobie radę z ewentualnymi przymrozkami.
Szczypiorek jest odporny na mrozy i może być nawet całą zimę trzymany w doniczce na balkonie. Młode rośliny szczypiorku można sadzić jeszcze nawet w czerwcu. Zbiór liści szczypiorku przeprowadza się w miarę potrzeb a zbierać można nawet te pędy na których wykształcił się kwiat, bo nie pogarsza to jego smaku.
Zioła z Europy Południowej pięknie pachnące :
Zbiory ziół
Większość ziół należy poprzycinać zanim na ich pędach rozwiną się kwiaty. Przycięcie wierzchołków spowoduje dodatkowo lepsze rozkrzewienie roślin. Większość popularnych ziół (piertuszka, szałwia, bazylia estragon, melisa, mięta, tymianek, oregano) zbiera się na bieżąco uszczykując wierzchołki pędowe. Najlepsza pora zbioru ziół to godziny przedpołudniowe w pogodne dni, po wyschnięciu porannej rosy ale zanim zrobi się upalnie - wtedy ich aromat jest najintensywniejszy. Liście i pędy ziół można zbierać przez cały okres wegetacji ale najlepiej zbierać wymienione zioła znim wejdą w okres kwitnienia. Przed kwitnieniem w liściach gromadzi się najwięcej cennych skladników.
Majeranek zbiera się ścinając pędy po ukazaniu się pierwszych pąków kwiatowych i przechowuje się go po zasuszeniu.
Lubczyk ogrodowy - zbiera się przede wszystkim młode wiosenne pędy rośliny ale można też wykorzystać owoce i młode korzenie zarówno świeże jak i suszone.
Zbiór mięty : najbardziej aromatyczne są liście w okresie tworzenia kwiatostanów; pierwszy raz w czerwcu, drugi raz na przełomie sierpnia i września. W uprawie amatorskiej świeże liście mięty zbieramy na bieżąco w zależności od potrzeby.
W lipcu zaczynają dojrzewać te zioła, których nasiona są używane jako przyprawa - anyż, kminek, kolendra czy biedrzeniec. Od lipca zbiera się też zioła uprawiane w celach leczniczych takie jak lawenda, nagietek i dziurawiec, poniważ w tym czasie zawierają najwięcej cennych składników. Zbiory takich ziół nasiennych jak koper, kolendra kminek, biedrzeniec i anyż należy zakończyć w sierpniu. W tym miesiącu kończy się również zbiory lawendy i bylicy.
Suszenie ziół
Chociaż świeżo zebrane zioła mają najwięcej aromatu nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania. Jednym ze sposobów konserwowania ziół jest ich suszenie. Zasuszone i właściwie przechowywane zioła długo zachowują swój smak i zapach. Najczęściej suszy się rośliny o aromatycznych lisciach. Zebrane gałązki wiąże się po kilka w pęczki i zawiesza łodygami do góry w przewiewnym i ocienionym miejscu (może być strych). można też suszyć zioła w otwartym piekarniku w temperaturze do 50 C. Rzadziej suszy się korzenie roślin; trzeba je najpierw rozdrobnić a po wysuszeniu zmielone przechowywać z szczelnie zamkniętych, ciemnych pojemnikach.
Zamrażanie ziół
Zioła takie jak pietruszka naciowa, koperek i szczypiorek lepiej zachowują swój smak i zapach po zamrożeniu niż po wysuszeniu. Dodatkowo mrożone ziła zachowują niemal wszystkie cenne składniki a po wrzuceniu do potrawy zielenina wygląda jak świeża. No i jest to metoda zdecydowanie najprostsza. Opłukane i suche gałązki lub posiekane liście umieszcza się w torebkach foliowych lub plastikowych pojemnikach i mrozi w zamrażalniku.
Konserwacja ziół w occie lub oleju
Opłukane i osuszone zioła włożyć do butelki zalanej octem lub oliwą o temperaturze pokojowej i odstawić na 2 tygodnie co jakis czas wstrząsając. Po tym czasie przecedzić i przelać do innej butelki. Ocet i oliwa nabiorą aromatu ziół. Można je dodawać do sałatek, sosów i marynat do mięs.Ciekawostki
Niektóre zioła "uprawiają się same" lub są w ogrodach traktowane jak chwasty. Jeżeli nasz ogród nie jest usytuwany w nieodpowiednim do uprawy ziół miejscu, może nie warto zbyt mocno z nimi walczyć. Takim ziołowym chwastem jest popularna pokrzywa czy mniszek pospolity.
Zastosowanie najpopularniejszych ziół
Świeże zioła, zerwane prosto z grządki smakują najlepiej i można je dodawać do niemal każdej potrawy, wzbogaci to jej smak, aromat i wartość.Świeże listki mięty lub koperku można dodawać do kefiru, maślanki czy zsiadłego mleka. Łyżka tych drobno posiekanych ziół wymieszana z przetworami mlecznymi zamieni się w orzeżwiający napój.
Posiekany szczypiorek, koperek lub bazylię można dodać do twarogu wymieszanego ze śmietaną.
Posiekaną bazylię czy oregano można dodać do masła utartego z ząbkiem czosnku.
Do sosu winegret można dodać posiekaną bazylię a do sosu jogurtowego listki mięty.
Lubczyk ogrodowy - najsmaczniejszą częścią rośliny są młode pędy pojawiające się wiosną. Używa się go jako przyprawy do zup sosów i mięs. Można też wykorzystać młode korzenie rośliny - szczególnie poprawiają smak baraniego i króliczego mięsa. Młode listki dodaje się do zup: kartoflanki, pomidorowej czy rosołu.
Tymianek - odmieni smak warzyw, ryb, mięsa czy zupy. Nadaje potrawom lekko miętowy aromat i herbaciany smak. Należy go jednak ostrożnie dozować gdyż w miarę gotowania wzmacnia się jego smak i aromat.
Rozmaryn nadaje się do baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Ponadto ułatwia trawienie cięzkich i tłustych potraw.
Zioła do farszów
Tymianek, natka pietruszki, bazylia, oregano i kolendra pasują i do farszu mięsnego i do farszu serowego. Najlepsze są świeże. Jeżeli używamy ziół suszonych, to dodajemy ich trochę więcej.Zobacz także : Ogród użytkowy   Rośliny użytkowe do cienia   Owoce jagodowe smaczne i zdrowe   Lecznicze nalewki
OGRÓD UŻYTKOWY
Miło jest mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzaczka czy drzewa jakiegoś owocu. Warto też wygospodarować nieco miejsca na podstawową, świeżą zieleninę używaną w kuchni to jest szczypiorek, por, pietruszkę czy cebulkę po którą wystarczy schylić się na grządkę a nie biegać za każdym razem na targ czy do sklepu.
Więcej o
ogrodach użytkowych...
LUBCZYK
Zioło wieloletnie, które w pierwszym roku wegetacji tworzy dużą rozetę liści podobnych do liści selera. W następnych latach wyrastają pędy kwiatostanowe. Kwiaty lubczyka są niepozorne, zielonkawożółte, zebrane w płaskie baldachy na szczytach pędów kwiatostanowych.
Więcej informacji o lubczyku...
Galerie zdjęć:
Galeria ogrodowa, pomysły, aranżacje
Rośliny pachnące
Zapachy roślin rządzą się własnymi prawami; są rośliny, które pachną mocniej w słońcu np. zioła takie lawenda, szałwia czy bazylia. Są też takie, których zapach najintensywniejszy jest wieczorem (np. maciejka, czy tytoń) a są też i takie, które zaczynają intensywnie pachnąć w trakcie zasuszania.
Więcej w artykule: Zapachy w ogrodzie....
Inne porady ogrodnika amatora:
>>> Więcej porad ogrodnika amatora...
MACIERZANKA TYMIANEK
Macierzanka tymianek to niska krzewinka, silnie rozgałęziona. Pędy ma delikatne, w dolnej części zdrewniałe. Liście bardzo drobne, jajowate, skórzaste. Kwiaty drobne od lilaróżowych do ciemnofiołkowych. Cała roślina pachnie.
Więcej informacji o macierznace, tymianku...
PIETRUSZKA
Znane są dwa typy pietruszki : korzeniowa i naciowa. Pierwsza tworzy silnie rozwinięty korzeń spichrzowy, druga natomiast ma dużą rozetę liści i cieńki zdrewniały korzeń - uprawiana jest ze względu na nać. Liście połyskujace, soczyście zielone, pierzaste, kwiaty drobne, żółtawozielone, zebrane w niewielkie, gęste baldachy.
Więcej informacji o pietruszce...
MIĘTA
W uprawie mamy kilkadziesiąt odmian mięty różniących się wyglądem i aromatem. Wśród tych wielu gatunków najpopularniejsza jest mięta pieprzowa o orzeźwiającycm zapachu i lekko piekącym smaku. Mięta zawiera olejek mentolowy, działający odświeżająco i odkażająco. Napar z mięty usuwa niedyspozycje przewodu pokarmowego, łagodzi dolegliwości żołądkowe, poprawia łaknienie, działa orzeźwiająco.
Więcej informacji o mięcie...
Rzeżucha, pieprzyca siewna
Ta mała, niezbyt efektowna roślinka zawiera komplet witamin. Samej witaminy C ma tyle co cytryna. Jodu zawiera najwięcej ze wszystkich warzyw. Inne cenne składniki to magnez, żelazo, chrom, siarka i wapń. Taka mieszanka witamin i minerałów doskonale pomoże w przezwyciężeniu zimowo-wiosennego wyczerpania. Pieprzyca siewna zawiera naturalne antybiotyki.
Więcej informacji...
ZDROWIE Z OGRODU
Warzywa i owoce, zioła i nasiona są niezbędnym elemetem naszego pożywienia - bez nich nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować - o tym uczą się nawet dzieci w szkole. Niestety niezbyt często te wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
więcej na temat zdrowia z ogrodu...
Kalendarz wystaw i targów ogrodniczych na rok 2024
Wystawy, targi i inne imprezy ogrodnicze to doskonała okazja do zakupu ciekawej sadzonki, nowych odmian roślin, uzyskania informacji na temat projektowania i urządzania ogrodów, pielęgnacji roślin a także ciekawy sposób na spędzenie wolnego czasu dla kazdego miłośnika roślin i ogrodów.
Zobacz kalendarz wystaw i targów ogrodniczych...
NAWOŻENIE ROŚLIN
Nawożenie to jedna z podstawowych prac w ogrodzie.Mizerny wzrost roślin, słabe kwitnienie, brązowienie igieł lub bladość liści to sygnały, że naszym roślinom doskwiera niedobór składników pokarmowych.
więcej na temat nawożenia roślin...
Z OGRODU DO KUCHNI
Jak możemy wykorzystać warzywa, owoce i zioła rosnące w ogrodzie, przepisy na soki, kompoty, nalewki, koktajle i ciasta. Ciasto z dynią, sok z winogron, pigwówka, koktajl z porzeczek.
Więcej o
przepisach...
KIEŁKI - BOMBA WITAMINOWA
Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Z tego powodu spożywając kiełki pobudzamy i usprawniamy siły witalne naszego organizmu. Regularne spożywanie kiełków uzupełnia niedobory pokarmowe i wzmacnia system odpornościowy ogranizmu.
Więcej ....
OGRÓD WIEJSKI
Ogrody w stylu wiejskim kojarzą się z sielskimi, beztroskimi wakacjami spędzanymi na wsi.
Typowy ogród wiejski łączy funkcje dekoracyjne i użytkowe : rosną w nim nie tylko bujne kwiaty i krzewy ozdobne ale też i drzewa oraz krzewy owocowe, są grządki warzywne i ziołowe.
Więcej o
ogrodach wiejskich...
EKOLOGICZNY OGRÓD
Naturalne środki służące do zasilania roślin oraz do zwalczania chorób i szkodników w ogrodzie cieszą się sporym zainteresowaniem. I trudno się temu dziwić - są bezpieczniejsze od środków chemicznych, możemy je sami sporządzać no i są zgodne z naturą.
więcej na temat środków naturalnych ...
WYSIEW NASION
Rozmnażać rośliny zielne można przez podział, sadzonki albo przez wysiew nasion.
Wydawać by się mogło że najprostszą metodą jest wysiew; niestety dotyczy to tylko części roślin; głównie kwiatów jednorocznych. Wysiew jako metoda rozmnażania w warunkach amatorskiej uprawy ogrodu w przypadku wielu roślin jest zbyt kłopotliwy
Więcej o
wysiewach nasion...
OGRÓD OD A DO Z - INDEX HASEŁ
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł.
Sprawdź indeks haseł...