ZDROWIE I URODA Z OGRODU CZYLI O LECZNICZYCH WŁAŚCIWOŚCIACH ROŚLIN
Zobacz także : Zioła w ogrodzie - uprawa i zastosowanie     Owoce jagodowe smaczne i zdrowe     Lecznicze nalewki     Rośliny użytkowe do cienia,     Dobre i złe sąsiedztwo roślinWarzywa i owoce, zioła i nasiona są niezbędnym elemetem naszego pożywienia - bez nich nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować - o tym uczą się nawet dzieci w szkole. Niestety niezbyt często te wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
Na początek poszukajmy ogrodowych sposobów na jesienne, zimowe i wczesnowiosenne przeziębienia i osłabienia.
Zapobieganie czyli jak wzmocnić organizm
Zacznijmy od rzeżuchy (pieprzyca siewna) - to prawdziwy witaminowy koktajl i do tego wcale nie potrzebujemy ogrodu aby go sobie zafundować. Wystarczą nasiona, plaskie naczynie, trochę ligniny i miejsce na parapecie. Jedyne o czym trzeba pamiętać to regularne podlewanie. Rzeżucha rosnąc wydaje charakterystyczny zapach, ma też pikantny smak, który nadaje jej olejek eteryczny. Ta mała, niezbyt efektowna roślinka zawiera komplet witamin. Samej witaminy C ma tyle co cytryna. Jodu zawiera najwięcej ze wszystkich warzyw. Inne cenne składniki to magnez, żelazo, chrom, siarka i wapń. Taka mieszanka witamin i minerałów doskonale pomoże w przezwyciężeniu zimowo-wiosennego wyczerpania. Najlepiej będzie smakować podana w sałatce i na kanpce.Jabłka przeciw przeziębieniu : pij codziennie szklankę niesłodzonego soku jabłkowego. Ma on działanie przeciwwirusowe, dzięki czemu chroni przed infekcjami górnuch dróg oddechowych.
Smakowitym sposobem na przeziębienia jest sok lub syrop z czarnej porzeczki, która wśród europejskich owoców jest w zasadzie najlepszym źródłem witaminy C. Poza tym owoce czarnej porzeczki zawierają sporo witamin z grupy B i P oraz wiele związkow mineralnych (miedzi innymi dużo fosporu, potasu, wapnia oraz boru. Najzdrowsze są owoce spożywane na surowo, ale przetwory również mają wysoką wartość. W kuracjach najlepiej używac soku wyrabianego domowym sposobem ze świeżych owoców, uprawianych naturalnie. Warto stoswać sok z czarnej porzeczki profilaktycznie. Najprostsza kuracja wzmacniająca i zabezpieczająca przed przeziębieniem, grypą czy innymi infekcjami polega na piciu przez dwa, trzy tygodnie po szklance soku dziennie, najlepiej w kilku porcjach.
Na przeziębienie - gdy jednak zachorujemy
Czarny bez - jedna z najstarszych rośliny leczniczych. Niezawodny przy przeziębieniach. Odwary i napary z kwiatów czarnego bzu stosuje się wewnętrznie jako środek przeciwgorączkowy i napotny w chorobach z podwyższoną temperaturą. Zewnętrznie stosuje się do płukania gardła.Owoce maliny - też bardzo stary lek stosowany przy przeziębieniach. Z suszonych owoców sporządza się napary, a ze świeżych przygotowuje soki, syropy i konfitury. Maliny stosuje się w chorobach bakteryjnych i wirusowych, przebiegających z wysoką gorączką, jako środek rozgrzewający i napotny,często z dodatkiem miodu i rumu.
Kwiat lipy - ma przyjemny, miodowy zapach oraz właściwości napotne i przeciwgorączkowe.
Kwiaty dziewanny - zawierają związki śluzowe, które rozrzedzają wydzielinę górnych i dolnych dróg oddechowych. Działają wykrztuśnie.
Miesznka przeciwgorączkowa : 4 czubate łyżki kwiatu czarnego bzu, 4 łyzki kwiatu lipowego, 3 łyżki suszonych owoców malin wymieszać razem. Łyżkę stołową mieszanki ziołowej zalać szklanka ciepłej wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3-4 minuty. Odstawić na 10 minut. Odcedzić i pić ciepłe 3 razy dziennie 15 minut po jedzeniu. Można oslodzić miodem.
Nalewka z jeżyny na gorączkę: Owoce jeżyny (1 cześć) zalej wódka (10 części). Pozostaw na 4 tygodnie. W razie potrzeby pij 2-3 kieliszki nalewki dziennie - ta kuracja jest oczywiście dla osób dorosłych.
Napar przeciwkaszlowy : Łyżeczkę kwiatu dziewanny i łyżeczkę liści podbiału zalać szklanką wrzątku. Przykryć i parzyć przez 15 minut. Pić po łyżce stołowej co 1-2 godziny.
Syrop na kaszel z cebuli - Dwie duże cebule drobno posiekać lub pokroić w cieńkie plasterki. W słoiku układać warstwę cebuli, zalać ją łyżką płynnego miodu lub zasypać łyżką cukru. Potem ułożyć kolejną warstwę cebuli itd. Odstawić na 24 godziny. Następnie odcedzić syrop.Pić 4-5 razy dziennie po łyżce. Syrop przechowywać w zakręconym słoiczku w lodówce nie dłużej niż 48 godzin.
Syrop na kaszel z buraka - Należy wydrążyć otwór w buraku, ale nie od strony liści tylko od strony czubka korzenia. Do otworu nasypać cukru, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż pojawi się syrop. Podajemy po łyżeczce kilka razy dziennie. Syrop jest dobry dla dzieci.
Napar napotny : Półtorej łyżeczki kwiatu lipowego zalać szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10-15 minut. Odcedzić, dodać 2 łyżki stołowe soku malinowego. Pić ciepłe 3 razy dziennie po pół szklanki.
Okład na ból gardła - Liście kapusty zanurzyć w gorącej wodzie, wyjąć, rozbić tłuczkiem, przyłożyć do szyi i owinąć szalikiem. Poczekać 20 minut, zmienić okład. Kapusta zawiera związki siarki i sól potasową, które pomagają w stanach zapalnych i dlatego ciepłe okłady z liści szybko łagodzą bóle gardła.
Napar z liści pokrzywy - na bóle mięśni i stawów. Dwie łyżki suszu zalewamy szklanka wrzątku. Po około 10 minutach odcedzamy. Pijemy między posiłkami
MIĘTA PIEPRZOWA - NA CO POMOŻE
Mięta pieprzowa, powszechnie znana i uprawiana w kraju, jedna z najwcześniej znanych roślin zielarskich. Napar z mięty wpływa korzystnie na system trawienny. Pomaga na kłopoty z żołądkiem, przy braku apetytu, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych. Herbata miętowa i napój miętowy doskonale gaszą pragnienie, szczególnie w upalne dni lata. Inhalacje z naparu mięty przynoszą ulgę przy przeziębieniach. Jest wydajna i na potrzeby domowe wystarczy kilka roślin.Więcej o mięcie ...
KIEŁKI - BOMBA WITAMINOWA
Koniec zimy i wczesna wiosna to te pory roku, kiedy warzywa na skutek dłuższego przechowywania są mniej wartościowe. Nowalijki mogą z kolei budzić wątpliwości - zdrowe to czy niezdrowe? Alternatywą mogą być kiełki i siewki różnych roślin. Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają takie składniki mineralne jak wapń, chlor, cynk, fosfor, potas, magnez, miedż, żelazo i tak cenne mikroelementy jak magan, selen, lit, jod. Z tego powodu spożywając kiełki pobudzamy i usprawniamy siły witalne naszego organizmu.Bardzo łatwe jest uzyskiwanie kiełków poprzez założenie domowej hodowli. Nie potrzeba wiele wysiłku aby w ciągu 3-4 dni uzyskać świeże kiełki.
Więcej o kiełkach ...
ZDROWE ORZECHY WŁOSKIE
Orzechy włoskie to najbardziej popularne orzechy, można je używać nie tylko do wypieków, lecz także do posypywania jarzyn lub dodawania do sałat. Składają się w 15% z wysokowartościowego białka oraz dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, PP, niacyny, potasu i magnezu. Ze względu na tak bogaty skład mogą obniżać poziom złego cholesterolu, przyspieszać przemianę materii, poprawiac pracę mózgu i układu nerwowego.
Więcej o orzechach włoskich ...
ZDROWE NASIONA SŁONECZNIKA
Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witamin A, D, E oraz oraz magnezu. Zawierają też bardzo duże ilości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz omega-6, przez co zapobiegają miażdżycy, udarom mózgu, zawałom i wielu innym schorzeniom. Ich spożywanie poprawia koncentrację, pracę serca i wygląd skóry.
Więcej o słonecznikach ...
Zobacz także : Zioła w ogrodzie - uprawa i zastosowanie     Owoce jagodowe smaczne i zdrowe     Lecznicze nalewki     Rośliny użytkowe do cienia,     Dobre i złe sąsiedztwo roślin
SAŁATA SIEWNA
Jadalną częścią rośliny są liście, w których gromadzi się dużo witamin, a zwłaszcza witaminy A. Zielone zewnętrzne liście zawierają jej więcej niż wewnętrzne żółte. Sałatę zbiera się wtedy, gdy liście dorosną do odpowiedniej wielkości. Zbiór wczesnej sałaty przeprowadza się już w maju, średniowczesnych w czerwcu a późnych we wrześniu i październiku.
Więcej informacji...
LUBCZYK
Zioło wieloletnie, które w pierwszym roku wegetacji tworzy dużą rozetę liści podobnych do liści selera. W następnych latach wyrastają pędy kwiatostanowe. Kwiaty lubczyka są niepozorne, zielonkawożółte, zebrane w płaskie baldachy na szczytach pędów kwiatostanowych.
Więcej informacji o lubczyku...
EKOLOGICZNY OGRÓD
Naturalne środki służące do zasilania roślin oraz do zwalczania chorób i szkodników w ogrodzie cieszą się sporym zainteresowaniem. I trudno się temu dziwić - są bezpieczniejsze od środków chemicznych, możemy je sami sporządzać no i są zgodne z naturą.
więcej na temat środków naturalnych ...
PORZECZKA CZARNA
Charakterystyczne w smaku, soczyste owoce jagodowe, czarne, zebrane w grona. Mogą być spożywane na surowo (coś dla koneserów specyficznych smaków ;) lub w postaci przetworów (smakuja znacznie lepiej). Owoce porzeczki czarnej zawierają ogromne bogactwo witamin (więcej niż inne porzeczki) przede wszystkim witamię C i PP.
Więcej informacji o porzeczkach czarnych...
Galerie zdjęć:
Galeria ogrodowa, pomysły, aranżacje
ROZMARYN
Aromatyczny krzew o wiecznie zielonych pędach. Starsze pędy są zdrweniałe, młodsze zielne. Liście rozmarynu są drobne, błyszczące, ciemnozielone. Wyglądem przypominają igły cisa. Kwiaty są drobne, niebieskofioletowe, jasnoniebieskie lub białe, zebrane w niewielkie groniaste kwiatostany na skróconych pędach.
Więcej informacji o rozmarynie...
Inne porady ogrodnika amatora:
>>> Więcej porad ogrodnika amatora...
JABŁOŃ DOMOWA
Jabłonie to małe lub średniej wielkości drzewa liściaste z efektownymi kwiatami na wiosnę i owocami ozdobnymi lub jadalnymi jesienią; niektóre mają również ciekawy jesienny kolor liści.
Kwiaty dość duże, biało-różowe lub różowe, obficie pokrywaja drzewka wiosną.
Owoce są przeważnie kuliste, zielone, żółte, czerwone lub żółte z rumieńcami.
Więcej informacji o jabłoniach...
ARONIA CZARNA
Owoce jagodowe w kolorze ciemnogranatowym. Zawierają dużo witamin i mikroelementów. Aronia może być spożywana w postaci świeżego owocu (walory smakowe umiarkowane) ale najbardziej nadaje się do sporządzania soków, galaretek, konfitur, powideł lub marmolad.
Więcej informacji o aronii czarnej...
ALOES
Ma gęste, wywinięte do środka liście barwy szarozielonej, o brzegach pokrytych drobnymi kolcami. Młoda roślina tworzy typową rozetę liściową, ktora później rozrasta się krzewiasto, gubiąc dolne liście. Kwiaty są barwy koralowej, zebrane w gronowy kwiatostan.
Więcej informacji o aloesie...
PIETRUSZKA
Znane są dwa typy pietruszki : korzeniowa i naciowa. Pierwsza tworzy silnie rozwinięty korzeń spichrzowy, druga natomiast ma dużą rozetę liści i cieńki zdrewniały korzeń - uprawiana jest ze względu na nać. Liście połyskujace, soczyście zielone, pierzaste, kwiaty drobne, żółtawozielone, zebrane w niewielkie, gęste baldachy.
Więcej informacji o pietruszce...
OGRÓD UŻYTKOWY
Miło jest mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzaczka czy drzewa jakiegoś owocu. Warto też wygospodarować nieco miejsca na podstawową, świeżą zieleninę używaną w kuchni to jest szczypiorek, por, pietruszkę czy cebulkę po którą wystarczy schylić się na grządkę a nie biegać za każdym razem na targ czy do sklepu.
Więcej o
ogrodach użytkowych...
MALINY
Owoce w formie aromatycznych i smacznych jagód. Czas owocowania wynosi 4-6 tygodni ale są też odmiany powtarzające, które owocują do końca okresu wegetacyjnego. Krzew o ciernistych pędach. Owoce maliny mają najczęściej kolor czerwony. Nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory.
Maliny to też bardzo stary lek stosowany przy przeziębieniach - stosuje się je w chorobach bakteryjnych i wirusowych.
Więcej informacji o malinach...
OGRÓD OD A DO Z - INDEX HASEŁ
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł.
Sprawdź indeks haseł...