Szczypiorek , Allium schoenoprasum - opis rośliny, uprawa
Roślina cebulowa (bulwiasta) zimująca w gruncie
Wysokość: Od 15 do 30 cm.
Pożytek z rośliny: Jedna z najpopularniejszych roślin przyprawowych świata, spożywana w stanie świeżym. Podobnie jak inne warzywa cebulowe wykazuje działanie antybiotyczne. Pobudza apetyt, wzmacnia żołądek, oczyszcza krew. Może być stosowany w każdej diecie. Ma też dobry wpływ na działanie nerek.
Opis rośliny: Szczypiorek jest byliną cebulową o liściach wewnątrz pustych, cieńkich i delikatnych, barwy intensywnie zielonej. System korzeniowy szczypiorku jest silnie rozwinięty. Kwiaty barwy liliowiej zebrane są główkowate kwiatostany, wieńczące szczyty pędów kwiatostanowych. Kwitnie od czerwca do początku sierpnia.
Uprawa: Szczypiorek nie jest rośliną wymagającą, łatwy w uprawie, w sam raz dla początkującego ogrodnika. Uprawę można rozpocząć od wysiewu nasion w marcu do inspektu. Po otrzymaniu rozsady sadzimy po kilka roślin w jednym punkcie. Uprawiamy go w tym samym miejscu przez 3-4 lata. Szczypiorek można też rozmnażać przez podział rozrośniętych kępek. Może być sadzony na odrębnej grządce lub obsadzamy nim grządki, na których uprawiamy inne rośliny. Szczypiorek ścina się w ciągu całego roku; po ścięciu szybko odrasta. Gdy pojawią się pędy kwiatowe, należy je od razu usuwać, gdyż kwitnienie powoduje mniejszy plon z liści. Przed zimą szczypiorek ścina się krótko nad ziemią i przykrywa kompostem. Można też uprawiać szczpiorek zimą - na parapecie, w doniczce. Doniczkowa uprawa szczypiorku nie jest skomplikowana. Nasiona wysiewamy do doniczek o średnicy 10-12 cm na głębokośc 0,5-1 cm. Pielęgnacja jest prosta, ogranicza się do zaopatrzenia w wodę i składniki pokarmowe.
Gleba: Szczypiorek rośnie na ogół dobrze na wszystkich glebach, byle były niezbyt wilgotne i zasobne w składniki pokarmowe oraz wapń. Najbardziej odpowiada mu podłoże piaszczysto-gliniaste, o dużej zawartości próchnicy.
Stanowisko: Słoneczne lub lekko zacienione.
Zastosowanie: Przede wszystkim w kuchni jako surowiec przyprawowy - ma intensywny, ostry smak i zapach, najlepiej smakuje na surowo. Nadaje sie do zimnych sosów, przekąsek lub jajecznicy. Może być też dodatekiem do zup (np. pomidorowej), sałatek mieszanych i zielonej sałaty, potraw z twarożku, żółtego sera, kanapek i grzanek. Szczególnie cenne są nowalijki wyhodowane w domu - nie ustępują tym kupowanym w sklepie - a mamy też pewność, że nie zawierają chemii. Roślinę można rozmnażać przez wysiew z nasion lub kupić gotową rozsadę. Latem doniczkę z szczypiorkiem można wystawić na balkon.
Ciekawostki: Szczypiorek jest spotykany w stanie dzikim na całej pólkuli pólnocnej.
Był znany i ceniony jako roślina przyprawowa już w starożytności. Podobno cesarz Neron spożywał szczypiorek z oliwą aby poprawić brzmienie głosu.
Tematy pokrewne: ogród użytkowy czyli owoce, warzywa i zioła, zdrowie z ogrodu, sąsiedztwo roślin, wysiew nasion roślin użytkowych, rośliny na balkony i tarasy, ziola w ogrodzie.
Opisane rosliny użytkowe :
agrest pospolity, aloes, aronia czarna, bazylia, berberysy, borówka amerykańska (borówka wysoka), czosnek niedzwiedzi, dereń jadalny, dynia olbrzymia, jabłoń domowa, jagoda kamczacka, lawenda, leszczyna, lubczyk ogrodowy, macierzanka, tymianek, mahonia pospolita, malina, mięta, morwa biała, oregano (lebiodka pospolita), orzech włoski, pietruszka, pigwowiec, pomidor, porzeczka biała, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, poziomka pospolita, rabarbar ogrodowy , rozmaryn , rzeżucha (pieprzyca siewna), sałata siewna, słonecznik zwyczajny, szałwia lekarska, szczypiorek, topinambur (słonecznik bulwiasty), truskawka, wiśnia pospolita, żurawina wielkoowocowa.
POMIDOR
Owoc pomidora to jagoda o różych odcieniach koloru czerwonego. Są też odmiany o owocach żółtych lub fioletowych. Ze względu na kształt i wielkość owoców pomidory dzielimy na : czereśniowe (koktajlowe), typu Lima, wielkoowocowe i średnioowocowe.
Więcej informacji...
PIETRUSZKA
Znane są dwa typy pietruszki : korzeniowa i naciowa. Pierwsza tworzy silnie rozwinięty korzeń spichrzowy, druga natomiast ma dużą rozetę liści i cieńki zdrewniały korzeń - uprawiana jest ze względu na nać. Liście połyskujace, soczyście zielone, pierzaste, kwiaty drobne, żółtawozielone, zebrane w niewielkie, gęste baldachy.
Więcej informacji o pietruszce...
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
Lśniąco białe kwiaty w kształcie gwiazdek, zebrane w okrągłe i spłaszczone, wielokwiatowe baldaszki. Liście długie, lancetowate, płaskie. Przypominają nieco liście konwalii. Łodyga prosta, okrągła lub trójkanciasta. Roślina obdarzona jest charakerystycznym zapachem - możemy wyczuć specyficzny zapach czosnku po roztarciu liści.
Więcej informacji...
TRUSKAWKA
Czerwone owoce o charakterystycznym zapachu i przyjemnym smaku. Truskawka jest bardzo podobna do poziomki ale większa. Wśród odmian truskawek rozróżnia się powtarzające i niepowtarzające owocowanie. Truskawki powtarzające są częściej polecane ze względu na długość owocowania: od czerwca do końca września a nawet dłużej. Nadaje się do niedużych ogródków i ogrodów w stylu wiejskim. Odmiany o pędach zwisających mogą być uprawiane na balkonych, w pojemnikach.
Więcej informacji o truskawkach...
EKOLOGICZNY OGRÓD
Naturalne środki służące do zasilania roślin oraz do zwalczania chorób i szkodników w ogrodzie cieszą się sporym zainteresowaniem. I trudno się temu dziwić - są bezpieczniejsze od środków chemicznych, możemy je sami sporządzać no i są zgodne z naturą.
więcej na temat środków naturalnych ...
Nowe tematy :
Kalendarz ogrodnika amatora:
>>> Więcej porad ogrodnika amatora...
Galerie ogrodnika amatora:
Zioła w ogrodzie i domu
Najbardziej popularne i łatwe w uprawie zioła to szczypiorek, pietruszka naciowa i koperek. Są to zarazem rośliny należące do niezbędnika w kuchni. Warto jednak uprawiać również inne zioła takie jak tymianek, szałwia, bazylia, mięta, estragon czy oregano. Oprócz pożytku w kuchni są to z reguły rośliny dość ozdobne i pięknie pachnące.
Więcej informacji o ziołach...
OGRÓD UŻYTKOWY
Miło jest mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzaczka czy drzewa jakiegoś owocu. Warto też wygospodarować nieco miejsca na podstawową, świeżą zieleninę używaną w kuchni to jest szczypiorek, por, pietruszkę czy cebulkę po którą wystarczy schylić się na grządkę a nie biegać za każdym razem na targ czy do sklepu.
Więcej o
ogrodach użytkowych...
LUBCZYK
Zioło wieloletnie, które w pierwszym roku wegetacji tworzy dużą rozetę liści podobnych do liści selera. W następnych latach wyrastają pędy kwiatostanowe. Kwiaty lubczyka są niepozorne, zielonkawożółte, zebrane w płaskie baldachy na szczytach pędów kwiatostanowych.
Więcej informacji o lubczyku...
MACIERZANKA TYMIANEK
Macierzanka tymianek to niska krzewinka, silnie rozgałęziona. Pędy ma delikatne, w dolnej części zdrewniałe. Liście bardzo drobne, jajowate, skórzaste. Kwiaty drobne od lilaróżowych do ciemnofiołkowych. Cała roślina pachnie.
Więcej informacji o macierznace, tymianku...
ROZMNAŻANIE ROŚLIN
Większość z nas po prostu kupuje sadzonki w sklepach ogrodniczych. Istnieje jednak grupa pasjonatów, którym własnoręcznie wyhodowane rośliny sprawiają wiele radości. Trzeba na początku wspomnieć, że część roślin bardzo łatwo daje się rozmnażać
więcej na temat rozmnażania roślin...
OGRÓD OD A DO Z - INDEX HASEŁ
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł.
Sprawdź indeks haseł...