Rozmaryn , Rosmarinus - opis rośliny, uprawa
Krzew liściasty zimozielony
Wysokość: W naszych warunkach domowych od 0,1 do 1,5 m. W warunkach naturalnych jest krzewem osiągającym od 2 do 3 m.
Ozdoba rośliny: Aromatyczny krzew o wiecznie zielonych pędach. Starsze pędy są zdrweniałe, młodsze zielne. Liście rozmarynu są drobne, błyszczące, ciemnozielone. Wyglądem przypominają igły cisa. Kwiaty są drobne, niebieskofioletowe, jasnoniebieskie lub białe, zebrane w niewielkie groniaste kwiatostany na skróconych pędach. Odmiana Roseus ma kwiaty w kolorze różowym. Liście rozmarynu mocno pachną. Roślina wytwarza dość silny system korzeniowy.
Pora kwitnienia: Koniec marca - początek czerwca.
Uprawa: Roślina jest dość łatwa w uprawie pod warunkiem, że zdecydujemy się na uprawę doniczkową. Rozmaryn pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego i ma dość duże wymagania cieplne. Najlepiej od września do maja trzymać go w pomieszczeniu (najlepsza temperatura 5-10 st.C) a od czerwca do sierpnia w ogrodzie - bez wysadzania rośliny do gruntu. Doniczkę wraz z rośliną zagłębiamy do gruntu do tzw. szyjki korzeniowej.
Jest odporny na choroby i szkodniki. Dobrze znosi suszę.
Zasilanie słabymi roztworami nawozów - najlepiej naturalnych jeżeli roślinę mamy zamiar wykorzystywać np. w celach kulinarnych. Może to być gnojówka z pokrzyw. Zasilamy wyłącznie w okresie od wiosny do jesieni.
Rozmnażanie jest możliwe na dwa sposoby: przez wysiew nasion, bdż sadzonki zielne, które pobiera się z roślin matecznych w lipcu-sierpniu. Sadzonki łatwo się ukorzeniają. Nasiona można uzyskać we wrześniu z roślin wystawianych do ogrodu - bo rozmaryn jest owadopylny. Nasiona wysiewa się wcześnie - w połowie marca. Dość długo kiełkują. Gdy sadzonka ma 6-8 cm należy usunąć części wierzchołkowe pedów ( zabieg nazywany uszczykiwaniem) dla rozkrzewienia młodej rośliny. Uszczykiwanie należy powtarzać corocznie w celu uzyskania zwartego pokroju rośliny. Wzrost rośliny jest powolny ale co roku na wiosnę warto krzaczek przesadzić. Nowa doniczka powinna być tylko trochę większa od starej.
Gleba: Próchnicze, bogate w wapń, niezbyt wilgotne, z tendencją do szybkiego nagrzewania się.
Stanowisko: Słoneczne, zaciszne i ciepłe.
Zastosowanie:Do aranżacji ogrodowych w stylu śródziemnomorskim. Najlepiej, ze względu na słabą mrozoodporność uprawiać rozmaryn w pojemnikach. Może być aromatyczną ozdobą balkonów i tarasów. Jest rośliną midodajną. Ma też duże zastosowanie jako przyprawa i zioło lecznicze oraz do produkcji kosmetyków. Surowcem jest liść rozmarynu, który może być zbierany przez cały okres wegetacji.
Ciekawostki: Rozmaryn pochodzi z górzystych wybrzeży Morza Śródziemnego.
Rozmaryn od czasów antycznych był rośliną , którą wiązano z miłoscią i zakochanymi - jest symbolem wiernej miłości.
Starożytni Grecy i Rzymianie układali gałęzie rozmarymu wokół wizerunków swoich bogów.
W Anglii, gdzie jest cieplejszy klimat, z krzewów rozmarynu tworzy się czasem niskie, nieformowane żywopłoty.
Tematy pokrewne: Krzewy trudniejsze w uprawie, krzewy łatwe w uprawie, zapachy w ogrodzie, rośliny pachnące, zioła w ogrodzie , kalendarz kwitnienia krzewów, galeria krzewów, rośliny na balkony i tarasy, mowa kwiatów, rośliny odstraszające komary, rośliny na gleby wapienne.
Rozmaryn - INNE ZDJĘCIA ROŚLINY:
Opisane rosliny użytkowe :
agrest pospolity, aloes, aronia czarna, bazylia, berberysy, borówka amerykańska (borówka wysoka), czosnek niedzwiedzi, dereń jadalny, dynia olbrzymia, jabłoń domowa, jagoda kamczacka, lawenda, leszczyna, lubczyk ogrodowy, macierzanka, tymianek, mahonia pospolita, malina, mięta, morwa biała, oregano (lebiodka pospolita), orzech włoski, pietruszka, pigwowiec, pomidor, porzeczka biała, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, poziomka pospolita, rabarbar ogrodowy , rozmaryn , rzeżucha (pieprzyca siewna), sałata siewna, słonecznik zwyczajny, szałwia lekarska, szczypiorek, topinambur (słonecznik bulwiasty), truskawka, wiśnia pospolita, żurawina wielkoowocowa.
Więcej porad ogrodnika amatora...
OGRÓD UŻYTKOWY
Miło jest mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzaczka czy drzewa jakiegoś owocu. Warto też wygospodarować nieco miejsca na podstawową, świeżą zieleninę używaną w kuchni to jest szczypiorek, por, pietruszkę czy cebulkę po którą wystarczy schylić się na grządkę a nie biegać za każdym razem na targ czy do sklepu.
Więcej o
ogrodach użytkowych...
EKOLOGICZNY OGRÓD
Naturalne środki służące do zasilania roślin oraz do zwalczania chorób i szkodników w ogrodzie cieszą się sporym zainteresowaniem. I trudno się temu dziwić - są bezpieczniejsze od środków chemicznych, możemy je sami sporządzać no i są zgodne z naturą.
więcej na temat środków naturalnych ...
Nowe tematy :
Kalendarz ogrodnika amatora:
>>> Więcej porad ogrodnika amatora...
LAWENDA
Lawenda jest rośliną rejonu Morza Śródziemnego - w stanie dzikim można ją spotkać w Europie Południowej i Afryce Północnej.W naszych ogrodach i parkach też jest coraz częściej sadzona.
Więcej informacji o lawendzie...
Galerie ogrodnika amatora:
Zioła w ogrodzie i domu
Najbardziej popularne i łatwe w uprawie zioła to szczypiorek, pietruszka naciowa i koperek. Są to zarazem rośliny należące do niezbędnika w kuchni. Warto jednak uprawiać również inne zioła takie jak tymianek, szałwia, bazylia, mięta, estragon czy oregano. Oprócz pożytku w kuchni są to z reguły rośliny dość ozdobne i pięknie pachnące.
Więcej informacji o ziołach...
GLEBA WAPIENNA W OGRODZIE
Wartości pH powyżej 7 oznaczają glebę zasadową, bogatą w wapń.
Można określić rodzaj gleby w ogrodzie na podstawie rosnących w nim chwastach i dzikich ziołach.
więcej o glebie wapiennej w ogrodzie...
PIETRUSZKA
Znane są dwa typy pietruszki : korzeniowa i naciowa. Pierwsza tworzy silnie rozwinięty korzeń spichrzowy, druga natomiast ma dużą rozetę liści i cieńki zdrewniały korzeń - uprawiana jest ze względu na nać. Liście połyskujace, soczyście zielone, pierzaste, kwiaty drobne, żółtawozielone, zebrane w niewielkie, gęste baldachy.
Więcej informacji o pietruszce...
Z OGRODU DO KUCHNI
Jak możemy wykorzystać warzywa, owoce i zioła rosnące w ogrodzie, przepisy na soki, kompoty, nalewki, koktajle i ciasta. Ciasto z dynią, sok z winogron, pigwówka, koktajl z porzeczek.
Więcej o
przepisach...
TRUSKAWKI LATEM
Po zbiorach truskawek należy przystąpić do uporządkowania zagonu. Najlepszym terminem jest czas dwóch tygodni po owocowaniu.
Najlepszym okresem sadzenia nowych truskawek jest druga połowa lipca i początek sierpnia - w tym czasie sklepy ogrodnicze dysponują największym wyborem odmian a i rośliny będa miały dużo czasu aby przygotować się na przyszły sezon.
Więcej informacji o truskawkach latem...
OGRÓD OD A DO Z - INDEX HASEŁ
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł.
Sprawdź indeks haseł...