Orzech włoski , Juglans regia - opis rośliny, uprawa
Drzewo liściaste
Wysokość: Bardzo duże, silnie rosnące drzewo - może osiągniąć 25-35 metrów, zajmuje sporo miejsca.
Pożytek z rośliny: Jadalne orzechy. Pierwsze owoce ukazują się w 4-5 lat po posadzeniu. Pełne owocowanie następuje dopiero po 10-12 latach. Z jednego drzewa można zebrać około 50 kg orzechów.
Zbiór pod koniec września i w październiku.
Spotykane są następujące odmiany:
Orzech cienkołupinkowy - dający owoce kuliste, o cieńkiej skorupce i pełnym, smacznym ziarnie.
Orzech włoski popolity - rośnie silnie, owocuje obficie, owoce o twardej skorupce.
Orzech włoski wilekoowocowy - ma owoce duże o cieńkiej skorupce.
Opis rośliny: Duże drzewo o krótkim pniu i szeroko rozbudowanej koronie. Kora gładka, srebrzystoszara. Drzewo jest dekoracyjne ze względu na na piękne, zdrowe ulistnienie choć liście rozwijają się dość późno - na przełomie kwietnia i maja.
Pora kwitnienia: Kwiaty męskie i żeńskie pojawiają się wraz z liśćmi na przełomie kwiatnia i maja.
Uprawa: Roślina dość łatwa w uprawie choć ma pewne wymagania co do gleby. Orzech włoski jest też trochę wrażliwy na wiosenne i jesienne przymrozki ale za to nie atakują go choroby i szkodniki.
Potrzebuje sporo miejsca - należy sadzić jedno lub najwy żej dwa drzewa i to tylko w większych ogrodach, w takich miejscach aby nie zasłaniał okien lub innych drzew.
Gleba: Dobrze rośnie na glebach żyznych i średnich, nie lubi gleby podmokłej.
Stanowisko: Należy do roślin światłolubnych.
Zastosowanie:Jako roślina użytkowa. Orzechy nadają się do bezpośredniego spożycia, są też stosowane do produkcji oleju orzechowego. Orzechy włoskie są bogatym źródłem witamin i minerałów- zawierają sporo potasu, fosforu i magnezu.
Jest też rośliną leczniczą - surowcem zielarskim są liście, łupiny, kora, owoc.
Drzewo orzecha włoskiego wykorzystuje się przy produkcji mebli.
Ciekawostki:Ojczyzną orzechów zwanych w Polsce włoskimi jest Persja a do Polski przywiozła je Włoszka królowa Bona.
We Włoszech sporządza się z orzecha włoskiego likiery orzechowe Nocino i Nocello. Anglicy niedojrzałe, zielone orzechy marynują w occie i podają jako warzywo konserwowe a w Armenii podaje się je w syropie owocowym.
W starożytności orzech włoski był uważany za symbol czaszki ludzkiej, w polskiej zaś tradycji za symbol szczęścia.
Tematy pokrewne: Drzewa łatwe w uprawie, choroby i szkodniki orzecha włoskiego, rośliny do jesiennego ogrodu, ogród użytkowy czyli owoce, warzywa i zioła, październik w ogrodzie.
Orzech włoski - INNE ZDJĘCIA ROŚLINY:
Opisane drzewa liściaste :
ambrowiec amerykański (balsamiczny), brzoza brodawkowata, buk pospolity, czeremcha amerykańska, głóg dwuszyjkowy, grab pospolity, grujecznik japoński, jabłoń domowa, jabłoń purpurowa, jarząb pospolity (jarzębina), jarząb szwedzki, jesion wyniosły, judaszowiec, kasztanowiec czerwony, katalpa (surmia), klon japoński, klon jesionolistny, klon palmowy, klon pospolity (zwyczajny), magnolie - opis odmian, magnolia brooklińska, magnolia pośrednia, magnolia purpurowa, miłorząb dwuklapowy, morwa biała, orzech włoski, robinia akacjowa (grochodrzew biały, robinia biała), robinia lepka, styrakowiec, sumak octowiec, śliwa wiśniowa, Wierzba japońska Hakuro, wierzba mandżurska, wiśnia piłkowana, wiśnia różowa, wiśnia pospolita .
Opisane rosliny użytkowe :
agrest pospolity, aloes, aronia czarna, bazylia, berberysy, borówka amerykańska (borówka wysoka), czosnek niedzwiedzi, dereń jadalny, dynia olbrzymia, jabłoń domowa, jagoda kamczacka, lawenda, leszczyna, lubczyk ogrodowy, macierzanka, tymianek, mahonia pospolita, malina, mięta, morwa biała, oregano (lebiodka pospolita), orzech włoski, pietruszka, pigwowiec, pomidor, porzeczka biała, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, poziomka pospolita, rabarbar ogrodowy , rozmaryn , rzeżucha (pieprzyca siewna), sałata siewna, słonecznik zwyczajny, szałwia lekarska, szczypiorek, topinambur (słonecznik bulwiasty), truskawka, wiśnia pospolita, żurawina wielkoowocowa.
OGRÓD UŻYTKOWY
Miło jest mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzaczka czy drzewa jakiegoś owocu. Warto też wygospodarować nieco miejsca na podstawową, świeżą zieleninę używaną w kuchni to jest szczypiorek, por, pietruszkę czy cebulkę po którą wystarczy schylić się na grządkę a nie biegać za każdym razem na targ czy do sklepu.
Więcej o
ogrodach użytkowych...
JABŁOŃ DOMOWA
Jabłonie to małe lub średniej wielkości drzewa liściaste z efektownymi kwiatami na wiosnę i owocami ozdobnymi lub jadalnymi jesienią; niektóre mają również ciekawy jesienny kolor liści.
Kwiaty dość duże, biało-różowe lub różowe, obficie pokrywaja drzewka wiosną.
Owoce są przeważnie kuliste, zielone, żółte, czerwone lub żółte z rumieńcami.
Więcej informacji o jabłoniach...
MALINY
Owoce w formie aromatycznych i smacznych jagód. Czas owocowania wynosi 4-6 tygodni ale są też odmiany powtarzające, które owocują do końca okresu wegetacyjnego. Krzew o ciernistych pędach. Owoce maliny mają najczęściej kolor czerwony. Nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory.
Maliny to też bardzo stary lek stosowany przy przeziębieniach - stosuje się je w chorobach bakteryjnych i wirusowych.
Więcej informacji o malinach...
Nowe tematy :
Kalendarz ogrodnika amatora:
>>> Więcej porad ogrodnika amatora...
Galerie ogrodnika amatora:
PIGWOWCE
Największą ozdobą pigwowców są efektowne kwiaty, podobne w budowie do kwiatów jabłoni ale o ognistych barwach. Najcześciej kwiaty mają rożne odcienie czerwieni lub są pomarańczowe, rzadziej blado koralowe, żółte lub białe.
Roślina wydaje owoce o cytrynowożółtej barwie przypominające niewielkie jabłka. Są bardzo twarde i kawaskowate i pachnące.
Więcej informacji o pigwowcach...
Alfabetyczny spis roslin ogrodowych
Łacińskie nazwy roślin ogrodowych
Angielskie nazwy roślin ogrodowych
Kalendarz wystaw i targów ogrodniczych na rok 2024
Wystawy, targi i inne imprezy ogrodnicze to doskonała okazja do zakupu ciekawej sadzonki, uzyskania informacji na temat projektowania i urządzania ogrodów, pielęgnacji roślin a także ciekawy sposób na spędzenie wolnego czasu.
Zobacz kalendarz wystaw i targów ogrodniczych...
ŻURAWINA WIELKOOWOCOWA
Dojrzałe, duże owoce o karminowej barwie wyglądają efektownie na krzewie. Kwiaty niewielkie, pojedyńcze, biało-różowe, gwiazdkowate o delikatnej budowie. Liście mają około 1 cm. długości, są podłużnie owalne, wiecznie zielone, zimą przebarwiają się na czerwonono. Roślina wytwarza długie, nadziemne rozłogi, silnie rozgałęzione.
Więcej informacji o żurawinie...
PORZECZKA CZARNA
Charakterystyczne w smaku, soczyste owoce jagodowe, czarne, zebrane w grona. Mogą być spożywane na surowo (coś dla koneserów specyficznych smaków ;) lub w postaci przetworów (smakuja znacznie lepiej). Owoce porzeczki czarnej zawierają ogromne bogactwo witamin (więcej niż inne porzeczki) przede wszystkim witamię C i PP.
Więcej informacji o porzeczkach czarnych...
JARZĄB POSPOLITY, JARZĘBINA
Najbardziej efektowną ozdobą jarzębiny sa koralowoczerwone owoce, wybarwiające się w sierpniu i pozostające na drzewie nawet po opadnięciu liści.
Drzewo tworzy nieregularną koronę. Kora jest jasna, gładka. Pierzaste liście są jasnozielone latem, jesienią natomiast przebarwiają się na czerwono i pomaranczowo.
Więcej informacji o jarzębinie...
OGRÓD OD A DO Z - INDEX HASEŁ
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł.
Sprawdź indeks haseł...