KIEŁKI - BOMBA WITAMINOWA
Koniec zimy i wczesna wiosna to te pory roku, kiedy warzywa na skutek dłuższego przechowywania są mniej wartościowe. Nowalijki mogą z kolei budzić wątpliwości - zdrowe to czy niezdrowe? Alternatywą mogą być kiełki i siewki różnych roślin.Kiełki doskonałe źródło wiatmin i mikroelementów.
Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają takie składniki mineralne jak wapń, chlor, cynk, fosfor, potas, magnez, miedż, żelazo i tak cenne mikroelementy jak magan, selen, lit, jod.
Z tego powodu spożywając kiełki pobudzamy i usprawniamy siły witalne naszego organizmu. Regularne spożywanie kiełków uzupełnia niedobory pokarmowe i wzmacnia system odpornościowy ogranizmu. Jest to szczególnie ważne właśnie w okresie zimowym i wiosennym, kiedy organizm jest osłabiony.
Kiełki możemy wyhodować sami
Bardzo łatwe jest uzyskiwanie kiełków poprzez założenie domowej hodowli. Nie potrzeba wiele wysiłku aby w ciągu 3-4 dni uzyskać świeże kiełki. Najlepiej użyć specjalnych nasion, które można zakupć w sklepach ogrodniczych lub w sklepach ze zdrową żywnością, rówineż w tych internetowych. Nie powinno się używać nasion przeznaczonych do wysiewu do gruntu, które mogą zawierać chemię w postaci środków konserujących. Do hodowli można posłużyć się specjalną kiełkownicą ale nie jest to konieczne. Wystarczy zwykły słoik, kawałek gazy i gumka recepturka. Na początek nasiona należy namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie. Długość moczenia nasion : 4-6 godzin - nasiona mniejsze, 10-12 godzin - nasiona większe. Potem nasiona płuczemy (również letnią przegotowaną wodą) i odstawiamy w temperaturze pokojowej. Nasiona powinny być od 2 do 4 razy dziennie płukane. Po każdym płukaniu odsączyć nadmiar wody. Miejsce hodowli powinno znajdować się w lekkim półcieniu - na pewno nie powinienn to być parapet okienny w pełnym słońcu. Przed spożyciem należy usunąć nasiona, które nie wykiełkowały - najlepiej przełożyć kiełki do miski i zalać wodą. Usuwany puste łupinki, które unoszą się na powierzchni wody, niewykiełkowane nasiona pozostaną na dnie. Taki sposób jest dość kłopotliwy w przypadku małych nasion - te lepiej wypłukać na durszlaku.
Gotowe kiełki najlepiej zjeść do razu ale można je też przechowywać w lodówce przez parę dni. Możemy je dodawać do kanapek, surówek, sałatek, posypywać zupy jak natką pietruszki, mieszać je z jogurtem, dodać do puree, połączyć z różnymi nadzieniami naleśników lub po prostu podjadać w ciągu dnia, tak jak to robimy np. z orzechami czy pestkami dyni lub słonecznika.
Z jakich nasion kiełki ?
Kiełki nasion to tani, ale skuteczny sposób, aby szybko przygotować własne jedzenie pełne witamin, enzymów oraz wielu innych cennych substancji. Zawartość poszczególnych składników odżywczych i mikroelementów w kiełkach jest różna w zależności od gatunku nasion, różne są też ich walory smakowe. Najkorzystniejsze jest spożywanie mieszanki różych kiełków.
Najlepsze i najbardziej popularne rodzaje nasion stosowane do hodowli kiełków to soczewica, groch, ciecierzyca, fasola mung, gryka, słonecznik, lucerna, rzeżucha, rzodkiewka, rukola i sałata ale jest ich znacznie więcej.
Bazylia zielona Kiełki bazylii o doskonałym, lekko anyżowym smaku. Znakomite do sałatek, kanapek jak również jako dodatek do ciepłych dań. Kiełki bazylii poprawiają trawienie, wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Są źródłem beta-karotenu, witamin B5, B6, C, E oraz kwasu foliowego. Zawierają również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan. |
Brokuł Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. |
Burak Kiełki buraka (Beta vulgaris) oprócz dużej ilości witamin A, C, B1, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ze względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii. Kiełki buraka obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają kwas foliowy, którego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Działają dobroczynnie na włosy i paznokcie. Betacyjanina, substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe. |
Ciecierzyca groch włoski Kiełki ciecierzycy są dobrym źródłem węglowodanów, białka oraz niektórych witamin z grupy B, a także witaminy A, C i E. W swoim składzie zawierają również dużo wapnia, żelaza oraz cynku. Ponadto mają działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej smakują z kurkumą oraz imbirem na surowo. Poza tym można z nich robić pastę, dodawać do sałatek oraz używać do posypywania kanapek i ziemniaków. |
Dynia Zawarte w kiełkach dyni składniki mineralne chronią przed anemią, usuwają dolegliwości przewodu pokarmowego, wpływają korzystnie na cebulki włosów. Osoby, które jedzą kiełki, mają zdrowsze serce, skórę, nerwy i mózg, obniża się im również poziom cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości 45%-owego kwasu linolowego są uważane za jedno z głównych substancji leczniczych w przypadkach chorób pęcherza i prostaty. Oczyszczają krew i działają detoksykująco. |
Kapusta czerwona Kiełki kapusty czerwonej są bogate w witaminy A, B, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają spore ilości żelaza, magnezu, wapnia, potasu, siarki i mikroelementy (selen, jod, mangan, lit). Są także źródłem sulforafanu, który niszczy lub hamuje wzrost komórek rakowych. Wzmacniają organizm i układ immunologiczny. |
Koniczyna nasiona Kiełki koniczyny czerwonej (Trifolium pratense) są doskonałym źródłem izoflawonów, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom takim jak osteoporoza, rak, miażdżyca oraz w zwalczaniu symptomów menopauzy. Genisteina, substancja należąca do grupy izoflawonoidów, hamuje rozwój komórek nowotworowych. Są źródłem wysoko przyswajalnego wapnia i magnezu. |
Koper włoski Kiełki kopru włoskiego mają właściwości moczopędne, pomagają także zredukować nadmiar płynów i tłuszczu w organizmie. Pobudzają wydzielanie soku żołądkowgo. Są bogate w olejki eteryczne takie jak limonen, aldehyd anyżowy czy cyneol, które posiadają właściwości antyoksydacyjne, wspomagające trawienie i przeciwdziałające wzdęciom. |
Kukurydza Kiełki kukurydzy bardzo delikatne o mączystym smaku doskonale nadają się do sporządzania surówek, sałatek, jako smaczny dodatek do kanapek. Chętnie spożywane ze względu na zawartość cennych witamin (A, C, PP) składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych (magnez, cynk, żelazo, sole wapnia). |
Marchew Kiełki marchwi wspomagają trawienie i oczyszczają jelita, pobudzają pracę nadnerczy i trzustki. Wiążą toksyny i kwasy żółciowe, hamując tym samym ich wchłanianie, wspomagają pracę wątroby. Pomagają w walce z problemami wzroku i kurzą ślepotą, w utrzymaniu zdrowego naskórka. Poprzez systematyczne spożywanie kiełków marchwi skóra uzyskuje jednolity koloryt, do czego przyczyniają się zawarte w marchwi witaminy. Kiełki marchwi są bogate w witaminy (A, kompleks B, C, E, G, K) i substancje mineralne. Marchew i kiełki zawierają bardzo duże ilości prowitaminy A, beta karotenu. |
Por Kiełki pora są zdecydowanie łagodniejsze w smaku od kiełków cebuli, jednak wciąż grupują się pośród ostrych. Charakteryzują się wysoką zawartością białka, zaś ilość witaminy C jest wielokrotnie większa niż w dojrzałym warzywie. Posiadają właściwości przeciwzapalne, stymulujące układ odpornościowy. |
Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki zawierają najwięcej witaminy C spośród wszystkich kiełków. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu, pomaga też zwalczyć przeziębienia. Ponadto są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, co działa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. W smaku są pikantne. Łatwe do wyhodowania, nie pleśnieją, łatwo też je oddzielić od pustych łupinek nasion. |
Soczewica zielona Polecana jest dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. Jest ulubienicą wegetarian tak jak i soczewica brązowa, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso. Zawiera dużo białka. Dlatego soczewicę poleca się nie tylko osobom niejedzącym mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: jest to m.in. kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica z powodzeniem może być stosowana podczas diet. |
ZOBACZ TAKŻE :
Z ogrodu do kuchni,   aromatyczna pigwówka,   dereniówka,   ciasto z dynią,   koktajl z czerwonej porzeczki,   sok z winogron,   kiełki - bomba witaminowa,   mikrolistki na zdrowie,   lecznicze nalewki,   owoce jagodowe,   zdrowie z ogrodu,   zioła w ogrodzie - uprawa i zastosowanie.
OGRÓD UŻYTKOWY
Miło jest mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzaczka czy drzewa jakiegoś owocu. Warto też wygospodarować nieco miejsca na podstawową, świeżą zieleninę używaną w kuchni to jest szczypiorek, por, pietruszkę czy cebulkę po którą wystarczy schylić się na grządkę a nie biegać za każdym razem na targ czy do sklepu.
Więcej o
ogrodach użytkowych...
Z OGRODU DO KUCHNI
Jak możemy wykorzystać warzywa, owoce i zioła rosnące w ogrodzie, przepisy na soki, kompoty, nalewki, koktajle i ciasta. Ciasto z dynią, sok z winogron, pigwówka, koktajl z porzeczek.
Więcej o
przepisach...
ZDROWIE Z OGRODU
Warzywa i owoce, zioła i nasiona są niezbędnym elemetem naszego pożywienia - bez nich nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować - o tym uczą się nawet dzieci w szkole. Niestety niezbyt często te wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
więcej na temat zdrowia z ogrodu...
Nowe tematy :
Kalendarz ogrodnika amatora:
>>> Więcej porad ogrodnika amatora...
Galerie ogrodnika amatora:
OGRÓD WIEJSKI
Ogrody w stylu wiejskim kojarzą się z sielskimi, beztroskimi wakacjami spędzanymi na wsi.
Typowy ogród wiejski łączy funkcje dekoracyjne i użytkowe : rosną w nim nie tylko bujne kwiaty i krzewy ozdobne ale też i drzewa oraz krzewy owocowe, są grządki warzywne i ziołowe.
Więcej o
ogrodach wiejskich...
Alfabetyczny spis roslin ogrodowych
Łacińskie nazwy roślin ogrodowych
Angielskie nazwy roślin ogrodowych
WYSIEW NASION
Rozmnażać rośliny zielne można przez podział, sadzonki albo przez wysiew nasion.
Wydawać by się mogło że najprostszą metodą jest wysiew; niestety dotyczy to tylko części roślin; głównie kwiatów jednorocznych. Wysiew jako metoda rozmnażania w warunkach amatorskiej uprawy ogrodu w przypadku wielu roślin jest zbyt kłopotliwy
Więcej o
wysiewach nasion...
MIKROLISTKI
Mikrolistki to młode liście, czyli kilkudniowe lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Microgreens to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami uprawianymi do normalnych rozmiarów. Można je zjadać podobnie jak kiełki.
więcej o mikrolistkach...
Rzeżucha, pieprzyca siewna
Ta mała, niezbyt efektowna roślinka zawiera komplet witamin. Samej witaminy C ma tyle co cytryna. Jodu zawiera najwięcej ze wszystkich warzyw. Inne cenne składniki to magnez, żelazo, chrom, siarka i wapń. Taka mieszanka witamin i minerałów doskonale pomoże w przezwyciężeniu zimowo-wiosennego wyczerpania. Pieprzyca siewna zawiera naturalne antybiotyki.
Więcej informacji...
BAZYLIA
Bazylia tworzy niewielkie kępki o eliptycznych, jasnozielonych liściach. Kwiaty są niewielkie, białe lub różowe, tworzą kłosowy kwiatostan. Liście wydzielają korzenno-cynamonowy charakterystyczny zapach.
Więcej informacji...
SŁONECZNIK
Ogromne, tarczowate kwiaty, najczęściej z koszyczkami kwiatowymi pojedyńczymi, z długimi, zwykle żółtymi kwiatami języczkowatymi i brunatnymi kwiatami rurkowatymi. Istnieją też odmiany ozdobne o mniejszych, lecz bardziej efektownych kwiatach, żółtych, pomarańczowych lub pururowobrązowych oraz odmiany o kwiatach pełnych.
Więcej informacji o słonecznikach...
PIETRUSZKA
Znane są dwa typy pietruszki : korzeniowa i naciowa. Pierwsza tworzy silnie rozwinięty korzeń spichrzowy, druga natomiast ma dużą rozetę liści i cieńki zdrewniały korzeń - uprawiana jest ze względu na nać. Liście połyskujace, soczyście zielone, pierzaste, kwiaty drobne, żółtawozielone, zebrane w niewielkie, gęste baldachy.
Więcej informacji o pietruszce...
SAŁATA SIEWNA
Jadalną częścią rośliny są liście, w których gromadzi się dużo witamin, a zwłaszcza witaminy A. Zielone zewnętrzne liście zawierają jej więcej niż wewnętrzne żółte. Sałatę zbiera się wtedy, gdy liście dorosną do odpowiedniej wielkości. Zbiór wczesnej sałaty przeprowadza się już w maju, średniowczesnych w czerwcu a późnych we wrześniu i październiku.
Więcej informacji...
LUBCZYK
Zioło wieloletnie, które w pierwszym roku wegetacji tworzy dużą rozetę liści podobnych do liści selera. W następnych latach wyrastają pędy kwiatostanowe. Kwiaty lubczyka są niepozorne, zielonkawożółte, zebrane w płaskie baldachy na szczytach pędów kwiatostanowych.
Więcej informacji o lubczyku...
OGRÓD OD A DO Z - INDEX HASEŁ
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł.
Sprawdź indeks haseł...