Bazylia zielona , Ocimum basilicum - opis rośliny, uprawa
Roślina jednoroczna uprawiana z rozsady
Wysokość: Około 50 cm.
Pożytek z rośliny: Wonne liście bazylii, świeże lub suszone.
Zbiór od lipca do przymrozków. Zbiera się ziele w pełni kwitnienia.
Opis rośliny: Bazylia tworzy niewielkie kępki o eliptycznych, jasnozielonych liściach. Kwiaty są niewielkie, białe lub różowe, tworzą kłosowy kwiatostan. Liście wydzielają korzenno-cynamonowy charakterystyczny zapach.
Pora kwitnienia: Lipiec i początek sierpnia
Uprawa: Roślina wymaga trochę uwagi i odpowiednich warunków wegetacji. Bazylia jest rośliną ciepłolubną wrażliwą na przymrozki. Oprócz częstego, ale niezbyt obfitego podlewania, zioło to potrzebuje nawożenia. Nawozimy raz na dwa tygodnie nawozami naturalnymi.
Może być atakowana przez mszyce.
Bazylię można z powodzeniem uprawiać w doniczce, na domowym parapecie lub na balkonie czy tarasie.
Rozmnażamy poprzez wysiew nasion na przełomie marca i kwietnia do skrzynek lub wprost do gruntu po 15-tym maja.
Gleba: Podłoże powinno być lekkie, próchnicze, przepuszczalne.
Stanowisko: Jasne, słoneczne, osłonięte od wiatru.
Zastosowanie:Jako roślina użytkowa i lecznicza. Surowcem przyprawowym jest ziele bazylii,używane w stanie świeżym lub suszonym. Liście bazylii dodaje sie do sałatek, sosów, twarogu, zapiekanek, zup (szczególnie pomidorowej), potraw miesnych i ryb.
Uwaga: aby nie stracić walorów smakowych i zapachowych bazylii, najlepiej jest rwać jej liście niż kroić je nożem.
Jako roślina lecznicza poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Napar z bazylii łagodzi kaszel.
Ciekawostki:Bazylia pochodzi Pochodzi z Azji Mniejszej i Europy Południowej.
Zapachu liści bazylii nie lubią komary.
Tematy pokrewne: Zioła, ogród użytkowy czyli owoce, warzywa i zioła, zdrowie z ogrodu, rośliny pachnące, rośliny na balkony i tarasy,rośliny do letniego ogrodu.
Bazylia zielona - INNE ZDJĘCIA ROŚLINY:
Opisane rosliny użytkowe :
agrest pospolity, aloes, aronia czarna, bazylia, berberysy, borówka amerykańska (borówka wysoka), czosnek niedzwiedzi, dereń jadalny, dynia olbrzymia, jabłoń domowa, jagoda kamczacka, lawenda, leszczyna, lubczyk ogrodowy, macierzanka, tymianek, mahonia pospolita, malina, mięta, morwa biała, oregano (lebiodka pospolita), orzech włoski, pietruszka, pigwowiec, pomidor, porzeczka biała, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, poziomka pospolita, rabarbar ogrodowy , rozmaryn , rzeżucha (pieprzyca siewna), sałata siewna, słonecznik zwyczajny, szałwia lekarska, szczypiorek, topinambur (słonecznik bulwiasty), truskawka, wiśnia pospolita, żurawina wielkoowocowa.
EKOLOGICZNY OGRÓD
Naturalne środki służące do zasilania roślin oraz do zwalczania chorób i szkodników w ogrodzie cieszą się sporym zainteresowaniem. I trudno się temu dziwić - są bezpieczniejsze od środków chemicznych, możemy je sami sporządzać no i są zgodne z naturą.
więcej na temat środków naturalnych ...
POMIDOR
Owoc pomidora to jagoda o różych odcieniach koloru czerwonego. Są też odmiany o owocach żółtych lub fioletowych. Ze względu na kształt i wielkość owoców pomidory dzielimy na : czereśniowe (koktajlowe), typu Lima, wielkoowocowe i średnioowocowe.
Więcej informacji...
LUBCZYK
Zioło wieloletnie, które w pierwszym roku wegetacji tworzy dużą rozetę liści podobnych do liści selera. W następnych latach wyrastają pędy kwiatostanowe. Kwiaty lubczyka są niepozorne, zielonkawożółte, zebrane w płaskie baldachy na szczytach pędów kwiatostanowych.
Więcej informacji o lubczyku...
Nowe tematy :
Kalendarz ogrodnika amatora:
>>> Więcej porad ogrodnika amatora...
OGRÓD UŻYTKOWY
Miło jest mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzaczka czy drzewa jakiegoś owocu. Warto też wygospodarować nieco miejsca na podstawową, świeżą zieleninę używaną w kuchni to jest szczypiorek, por, pietruszkę czy cebulkę po którą wystarczy schylić się na grządkę a nie biegać za każdym razem na targ czy do sklepu.
Więcej o
ogrodach użytkowych...
Galerie ogrodnika amatora:
Zioła w ogrodzie i domu
Najbardziej popularne i łatwe w uprawie zioła to szczypiorek, pietruszka naciowa i koperek. Są to zarazem rośliny należące do niezbędnika w kuchni. Warto jednak uprawiać również inne zioła takie jak tymianek, szałwia, bazylia, mięta, estragon czy oregano. Oprócz pożytku w kuchni są to z reguły rośliny dość ozdobne i pięknie pachnące.
Więcej informacji o ziołach...
GLEBA RODZAJE I SPOSOBY ULEPSZANIA GLEBY
Niektórym gatunkom roślin odpowiada najlepiej pewien określony rodzaj gleby, który może nie występować na naszej działce. Ogólnie można jednak przyjąć, że większość roślin dobrze uprawia się na glebach średnio ciężkich, zasobych w próchnicę, składniki pokarmowe i wodę. Poznanie rodzaju gleby w swoim ogrodzie to podstawowa czynność, która pozwoli odpowiednio uprawiać rosnące w niej rośliny.
więcej na temat gleby...
LAWENDA
Lawenda jest rośliną rejonu Morza Śródziemnego - w stanie dzikim można ją spotkać w Europie Południowej i Afryce Północnej.W naszych ogrodach i parkach też jest coraz częściej sadzona.
Więcej informacji o lawendzie...
OGRÓD OD A DO Z - INDEX HASEŁ
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł.
Sprawdź indeks haseł...