ogrodnik-amator
MENU STRONA GŁÓWNA WIOSNA LATO JESIEŃ ZIMA DRZEWA KRZEWY KWIATY PNĄCZA TRAWY ZIOŁA DODATKI OGRODOWE PORADY OGRODNIKA GALERIA ROŚLIN WYSTAWY OGRODNICZE

ZIOŁA W OGRODZIE

Najbardziej popularne i łatwe w uprawie zioła to szczypiorek, pietruszka naciowa i koperek. Są to zarazem rośliny należące do niezbędnika w kuchni.

ziołowy ogródek, zioła w ogrodzie, zioła  ogrodowe, zioła do ogrodu

Ziołowy ogródek w w nim popularne zioła: piertuszka, szałwia, ogórecznik i inne.

Warto jednak uprawiać również inne zioła takie jak tymianek, szałwia, bazylia, mięta, estragon czy oregano. Oprócz pożytku w kuchni są to z reguły rośliny dość ozdobne i pięknie pachnące.
Większość ziół takich jak pietruszka, koper, kminek, kolendra czy ogórecznik lubi glebę raczej przepuszczalną i niezbyt żyzną. Wysiewa się te zioła bezpośrednio do gruntu. Zioła takie jak bazylia, majeranek, anyż czy cząber wymagają przygotowania rozsady. Rozmaryn najlepiej traktować jak roślinę doniczkową i wystawiać ją na zewnątrz po ustaniu przymrozków

Sezon uprawy ziół zaczyna się w marcu; gdy tylko odmarznie ziemia w ogrodzie można zacząć sadzić sadzonki ziół wytrzymałych na przymrozki takich jak: melisa, chrzan i lubczyk. Sadząc lubczyk trzeba pamięteć o dopowiedniej ilości miejsca bo dorosła roślina ma mocny korzeń i dorasta nawet do 2 metrów wysokości.
Bardziej doświadczeni ogrodnicy mogą w tym czasie przygotować rozsadę ziół ciepłolubnych: majeranku i bazylii.
W kwietniu można już wysiewać i sadzić do gruntu większość wytrzymałych ziół oraz wystawić na zewnątrz rozmaryn, który powinien dać sobie radę z ewentualnymi przymrozkami.
Szczypiorek jest odporny na mrozy i może być nawet całą zimę trzymany w doniczce na balkonie. Młode rośliny szczypiorku można sadzić jeszcze nawet w czerwcu. Zbiór liści szczypiorku przeprowadza się w miarę potrzeb a zbierać można nawet te pędy na których wykształcił się kwiat, bo nie pogarsza to jego smaku.

Zioła z Europy Południowej pięknie pachnące :


Zbiory ziół


Większość ziół należy poprzycinać zanim na ich pędach rozwiną się kwiaty. Przycięcie wierzchołków spowoduje dodatkowo lepsze rozkrzewienie roślin. Większość popularnych ziół (piertuszka, szałwia, bazylia estragon, melisa, mięta, tymianek, oregano) zbiera się na bieżąco uszczykując wierzchołki pędowe. Najlepsza pora zbioru ziół to godziny przedpołudniowe w pogodne dni, po wyschnięciu porannej rosy ale zanim zrobi się upalnie - wtedy ich aromat jest najintensywniejszy. Liście i pędy ziół można zbierać przez cały okres wegetacji ale najlepiej zbierać wymienione zioła znim wejdą w okres kwitnienia. Przed kwitnieniem w liściach gromadzi się najwięcej cennych skladników.
Majeranek zbiera się ścinając pędy po ukazaniu się pierwszych pąków kwiatowych i przechowuje się go po zasuszeniu.
Lubczyk ogrodowy - zbiera się przede wszystkim młode wiosenne pędy rośliny ale można też wykorzystać owoce i młode korzenie zarówno świeże jak i suszone.
Zbiór mięty : najbardziej aromatyczne są liście w okresie tworzenia kwiatostanów; pierwszy raz w czerwcu, drugi raz na przełomie sierpnia i września. W uprawie amatorskiej świeże liście mięty zbieramy na bieżąco w zależności od potrzeby.
W lipcu zaczynają dojrzewać te zioła, których nasiona są używane jako przyprawa - anyż, kminek, kolendra czy biedrzeniec. Od lipca zbiera się też zioła uprawiane w celach leczniczych takie jak lawenda, nagietek i dziurawiec, poniważ w tym czasie zawierają najwięcej cennych składników. Zbiory takich ziół nasiennych jak koper, kolendra kminek, biedrzeniec i anyż należy zakończyć w sierpniu. W tym miesiącu kończy się również zbiory lawendy i bylicy.

Suszenie ziół


Chociaż świeżo zebrane zioła mają najwięcej aromatu nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania. Jednym ze sposobów konserwowania ziół jest ich suszenie. Zasuszone i właściwie przechowywane zioła długo zachowują swój smak i zapach. Najczęściej suszy się rośliny o aromatycznych lisciach. Zebrane gałązki wiąże się po kilka w pęczki i zawiesza łodygami do góry w przewiewnym i ocienionym miejscu (może być strych). można też suszyć zioła w otwartym piekarniku w temperaturze do 50 C. Rzadziej suszy się korzenie roślin; trzeba je najpierw rozdrobnić a po wysuszeniu zmielone przechowywać z szczelnie zamkniętych, ciemnych pojemnikach.

Zamrażanie ziół


Zioła takie jak pietruszka naciowa, koperek i szczypiorek lepiej zachowują swój smak i zapach po zamrożeniu niż po wysuszeniu. Dodatkowo mrożone ziła zachowują niemal wszystkie cenne składniki a po wrzuceniu do potrawy zielenina wygląda jak świeża. No i jest to metoda zdecydowanie najprostsza. Opłukane i suche gałązki lub posiekane liście umieszcza się w torebkach foliowych lub plastikowych pojemnikach i mrozi w zamrażalniku.

Konserwacja ziół w occie lub oleju

Opłukane i osuszone zioła włożyć do butelki zalanej octem lub oliwą o temperaturze pokojowej i odstawić na 2 tygodnie co jakis czas wstrząsając. Po tym czasie przecedzić i przelać do innej butelki. Ocet i oliwa nabiorą aromatu ziół. Można je dodawać do sałatek, sosów i marynat do mięs.

Ciekawostki


Niektóre zioła "uprawiają się same" lub są w ogrodach traktowane jak chwasty. Jeżeli nasz ogród nie jest usytuwany w nieodpowiednim do uprawy ziół miejscu, może nie warto zbyt mocno z nimi walczyć. Takim ziołowym chwastem jest popularna pokrzywa czy mniszek pospolity.

Zastosowanie najpopularniejszych ziół

Świeże zioła, zerwane prosto z grządki smakują najlepiej i można je dodawać do niemal każdej potrawy, wzbogaci to jej smak, aromat i wartość.
Świeże listki mięty lub koperku można dodawać do kefiru, maślanki czy zsiadłego mleka. Łyżka tych drobno posiekanych ziół wymieszana z przetworami mlecznymi zamieni się w orzeżwiający napój.
Posiekany szczypiorek, koperek lub bazylię można dodać do twarogu wymieszanego ze śmietaną.
Posiekaną bazylię czy oregano można dodać do masła utartego z ząbkiem czosnku.
Do sosu winegret można dodać posiekaną bazylię a do sosu jogurtowego listki mięty.
Lubczyk ogrodowy - najsmaczniejszą częścią rośliny są młode pędy pojawiające się wiosną. Używa się go jako przyprawy do zup sosów i mięs. Można też wykorzystać młode korzenie rośliny - szczególnie poprawiają smak baraniego i króliczego mięsa. Młode listki dodaje się do zup: kartoflanki, pomidorowej czy rosołu.
Tymianek - odmieni smak warzyw, ryb, mięsa czy zupy. Nadaje potrawom lekko miętowy aromat i herbaciany smak. Należy go jednak ostrożnie dozować gdyż w miarę gotowania wzmacnia się jego smak i aromat.
Rozmaryn nadaje się do baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Ponadto ułatwia trawienie cięzkich i tłustych potraw.

Zioła do farszów

Tymianek, natka pietruszki, bazylia, oregano i kolendra pasują i do farszu mięsnego i do farszu serowego. Najlepsze są świeże. Jeżeli używamy ziół suszonych, to dodajemy ich trochę więcej.


Zobacz także : Ogród użytkowy   Rośliny użytkowe do cienia   Owoce jagodowe smaczne i zdrowe   Lecznicze nalewki

Kalendarz wystaw i targów ogrodniczych na rok 2018

Ogrody, sadzimy drzewa owocowe

Wystawy, targi i inne imprezy ogrodnicze to doskonała okazja do zdobycia ciekawej sadzonki, uzyskania informacji na temat projektowania i urządzania ogrodów, pielęgnacji roślin a także ciekawy sposób na spędzenie wolnego czasu.
Zobacz kalendarz wystaw i targów ogrodniczych...

Parki, ogrody i rezerwaty - czyli ciekawe miejsca do zwiedzania

Ogrody, parki

KRÓLEWSKI OGRÓD ŚWIATŁA
Wystawa plenerowa - Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie


Dłuższe godziny otwarcia i jeszcze więcej pokazów świetlno-muzycznych! Wieczorny spacer po Królewskim Ogrodzie Światła w Wilanowie to obowiązkowy punkt w jesienno-zimowym kalendarzu warszawiaków i gości odwiedzających stolicę. fot. Marcin Mastykarz
Więcej o KRÓLEWSKIM OGRDZIE ŚWIATŁA w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie...

GLEBA RODZAJE I SPOSOBY ULEPSZANIA GLEBY
Niektórym gatunkom roślin odpowiada najlepiej pewien określony rodzaj gleby, który może nie występować na naszej działce. Ogólnie można jednak przyjąć, że większość roślin dobrze uprawia się na glebach średnio ciężkich, zasobych w próchnicę, składniki pokarmowe i wodę. Poznanie rodzaju gleby w swoim ogrodzie to podstawowa czynność, która pozwoli odpowiednio uprawiać rosnące w niej rośliny.
więcej na temat gleby...

AKTUALNOŚCI I NOWOŚCI

ogrodnik-amator.pl     



Alfabetyczny spis roslin ogrodowych

Łacińskie nazwy roślin ogrodowych

Angielskie nazwy roślin ogrodowych

Galerie zdjęć:

Galeria roślin nazwy A-E

Galeria roślin nazwy F-J

Galeria roślin nazwy K-M

Galeria roślin nazwy N-R

Galeria roślin nazwy S-Ż

Galeria ogrodowa, pomysły, aranżacje

Galeria roślin pokojowych

OGRÓD UŻYTKOWY

ogrodnik -  ogród użytkowy, warzywa, owoce i zioła
Miło jest mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzaczka czy drzewa jakiegoś owocu. Warto też wygospodarować nieco miejsca na podstawową, świeżą zieleninę używaną w kuchni to jest szczypiorek, por, pietruszkę czy cebulkę po którą wystarczy schylić się na grządkę a nie biegać za każdym razem na targ czy do sklepu.
Więcej o ogrodach użytkowych...

OWOCE JAGODOWE

ogrodnik - owoce jagodowe
Do najpopularniejszych owoców jagodowych należą : truskawki, maliny, porzeczki czerwone, czarne i białe, poziomki, jeżyny, agrest, borówki, aronia czy czarny bez. Uprawiając owoce jagodowe we własnym ogrodzie można cieszyć się ich świeżym smakiem i mamy pewność, że sa to owoce bez "chemii", chyba że sami ją zaaplikujemy.
Więcej w artykule: Owoce jagodowe....

Rośliny pachnące

ogrodnik -  rośliny pachnące
Zapachy roślin rządzą się własnymi prawami; są rośliny, które pachną mocniej w słońcu np. zioła takie lawenda, szałwia czy bazylia. Są też takie, których zapach najintensywniejszy jest wieczorem (np. maciejka, czy tytoń) a są też i takie, które zaczynają intensywnie pachnąć w trakcie zasuszania. Więcej w artykule: Zapachy w ogrodzie....

Menu ogrodnika amatora:

Kalendarz ogrodnika amatora:

Porady ogrodnika amatora:



OFERTA SKLEPU Sadowniczy.pl

Smaczna oferta!

Soki i syropy:

>>>ZOBACZ WIĘCEJ CIEKAWYCH PRODUKTÓW...



TEMATY NA GRUZDIEŃ

PRZYGOTOWANIE OGRODU DO ZIMY
Ogrody, przygotowujemy ogród do zimy

Coraz częściej uprawiamy w swoich ogrodach rośliny, które pochodzą z miejsc o łagodniejszym klimacie. I choć w w okresie zimowym wymagają zabezpieczenia to jednak warto posadzić je w swoim ogrodzie, bo są to z reguły rośliny bardzo dekoracyjne. Najpierw należy poznać jak przebiega ich wegatacja. Są to z reguły rośliny przyzwyczajone do długiej i ciepłej jesieni. Często w ogóle nie zapadają zimą w spoczynek a tylko spowalniają wegetację - tak jest w przypadku roślin zimnozielonych.
więcej na temat przygotowania ogrodu do zimy...

IGLAKI ZAWSZE PIĘKNE
Iglaki to drzewka i krzewy bardzo chętnie sadzone w ogródkach i trudno się temu dziwić bo mają one wiele zalet. Przede wszystkim są niezwykle dekoracyjne i to przez cały rok. Do tego są w wiekszości łatwe w uprawie i dość wytrzymałe. Zdarzają się co prawda odmiany bardzo wrażliwe i kapryśne ale większość iglaków wytrzymuje temperaturę od 15 do -20 st.C. Inną cenną zaletą jest ich różnorodność. Mogą mieć różne kształty i odcienie igieł np. w kolorze zielonym, niebieskawym, żółtym, żółtozielonym lub częściowo wybielone ulistnienie.
więcej na temat roślin iglastych...

TRAWY OZDOBNE
Trawy ozdobne to rośliny, o których warto pomyśleć przy urządzaniu ogrodu. Ozdobą tej grupy roślin są kształty i barwy ich liści a czasem też ciekawe wyglądają ich kwiatostany. Przepięknie komponują się ze żwirowymi alejkami, szczególnie dobrze wyglądają w sąsiedztwie wody. Delikatne źdźbła traw ozdobnych z ażurowymi kwiatostanami działają optycznie rozluźniająco.
więcej na temat traw ozdobnych...

OZDOBNE PĘDY, OWOCE I LIŚCIE
Ogrody, ozdobne pedy owoce i liścvie, berberys tunberga
Najczęściej największą ozdobą ogrodu są kwitnące rośliny - ale nie tylko; istnieje wiele roślin ogrodowych o ozdobnych pędach, owocach czy liściach. Ich walory docenia się najczęściej gdy pora kwitnienia się kończy - czyli późną jesienią i zimą. Część roślin łaczy walory ozdobne z użytkowymi: ich owoce nie tylko zdobią ale mogą być spożywane przez ludzi lub zwierzęta. Warto tu wspomnieć nie tylko o owocach dzikiej róży, pigwowca, berberysów czy jarzębiny ale i o warzywach takich jak dynia, patison lub jarmuż.
Więcej o ozdobnych owocach, pędach i liściach ...

GRUDZIEŃ W OGRODZIE

grudzień w ogrodzie, prace ogrodowe w grudniu

Co w grudniu trzeba zrobić w ogrodzie,
więcej na ten temat ...

STYCZEŃ W OGRODZIE

STYCZEŃ w ogrodzie, prace ogrodowe w styczniu

Co w styczniu trzeba zrobić w ogrodzie,
więcej na ten temat ...

TRAWY OZDOBNE

ogrodnik -  trawy ozdobne, rosliny wieloletnie, trawy, na rabaty
Ozdobą tej grupy roślin są ksztlały i barwy ich liści a czasem też ciekawe wyglądają ich kwiatostany. Przepięknie komponują się ze żwirowymi alejkami, szczególnie dobrze wyglądają w sąsiedztwie wody. Delikatne źdźbła traw ozdobnych z ażurowymi kwiatostanami działają optycznie rozluźniająco. Należą do najbardziej wytrzymałych roślin ozdobnych, które bardzo dobrze adaptują się do nowych warunków. Więcej w artykule: Trawy ozdobne.

SADZENIE ROŚLIN
Pora sadzenia roślin, zakup roślin do ogrodu, przygotowanie gleby przed sadzeniem, sadzenie drzew i krzewów, sadzenie roślin z rozsady, bylin, roślin cebulowych i bulwiatych.
więcej na temat sadzenia roślin...

KWIATY CIĘTE

ogrodnik - kwiaty cięte, bukiety, rośliny na wiązanki, dekoracje florystyczne
Nie wszystkie gatunki kwiatów nadają się do cięcia, niektóre z kolei wyglądają pieknie w wazonie bardzo krótko - dzień lub dwa. Nie nadają się na kwiaty cięte rośliny otwierające się tylko na słońcu , bo w wazonie zostają z reguły zamknięte. Nie bez znaczenia jest zapach roślin; niektóre pachną pięknie ale bardzo intensywnie - takie nie powinny być ustawiane w pokoju, w którym się śpi.
Więcej o kwiatach ciętych...

OGRÓD OD A DO Z - INDEX HASEŁ

Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Sprawdź indeks haseł...

Polityka prywatności