ogrodnik-amator
MENU STRONA GŁÓWNA WIOSNA LATO JESIEŃ ZIMA DRZEWA KRZEWY KWIATY PNĄCZA TRAWY ZIOŁA DODATKI OGRODOWE PORADY OGRODNIKA GALERIA ROŚLIN WYSTAWY OGRODNICZE


ZIOŁA W OGRODZIE

Najbardziej popularne i łatwe w uprawie zioła to szczypiorek, pietruszka naciowa i koperek. Są to zarazem rośliny należące do niezbędnika w kuchni.

ziołowy ogródek, zioła w ogrodzie, zioła  ogrodowe, zioła do ogrodu

Ziołowy ogródek w w nim popularne zioła: piertuszka, szałwia, ogórecznik i inne.

Warto jednak uprawiać również inne zioła takie jak tymianek, szałwia, bazylia, mięta, estragon czy oregano. Oprócz pożytku w kuchni są to z reguły rośliny dość ozdobne i pięknie pachnące.
Większość ziół takich jak pietruszka, koper, kminek, kolendra czy ogórecznik lubi glebę raczej przepuszczalną i niezbyt żyzną. Wysiewa się te zioła bezpośrednio do gruntu. Zioła takie jak bazylia, majeranek, anyż czy cząber wymagają przygotowania rozsady. Rozmaryn najlepiej traktować jak roślinę doniczkową i wystawiać ją na zewnątrz po ustaniu przymrozków

Sezon uprawy ziół zaczyna się w marcu; gdy tylko odmarznie ziemia w ogrodzie można zacząć sadzić sadzonki ziół wytrzymałych na przymrozki takich jak: melisa, chrzan i lubczyk. Sadząc lubczyk trzeba pamięteć o dopowiedniej ilości miejsca bo dorosła roślina ma mocny korzeń i dorasta nawet do 2 metrów wysokości.
Bardziej doświadczeni ogrodnicy mogą w tym czasie przygotować rozsadę ziół ciepłolubnych: majeranku i bazylii.
W kwietniu można już wysiewać i sadzić do gruntu większość wytrzymałych ziół oraz wystawić na zewnątrz rozmaryn, który powinien dać sobie radę z ewentualnymi przymrozkami.
Szczypiorek jest odporny na mrozy i może być nawet całą zimę trzymany w doniczce na balkonie. Młode rośliny szczypiorku można sadzić jeszcze nawet w czerwcu. Zbiór liści szczypiorku przeprowadza się w miarę potrzeb a zbierać można nawet te pędy na których wykształcił się kwiat, bo nie pogarsza to jego smaku.

Zioła z Europy Południowej pięknie pachnące :


Zbiory ziół


Większość ziół należy poprzycinać zanim na ich pędach rozwiną się kwiaty. Przycięcie wierzchołków spowoduje dodatkowo lepsze rozkrzewienie roślin. Większość popularnych ziół (piertuszka, szałwia, bazylia estragon, melisa, mięta, tymianek, oregano) zbiera się na bieżąco uszczykując wierzchołki pędowe. Najlepsza pora zbioru ziół to godziny przedpołudniowe w pogodne dni, po wyschnięciu porannej rosy ale zanim zrobi się upalnie - wtedy ich aromat jest najintensywniejszy. Liście i pędy ziół można zbierać przez cały okres wegetacji ale najlepiej zbierać wymienione zioła znim wejdą w okres kwitnienia. Przed kwitnieniem w liściach gromadzi się najwięcej cennych skladników.
Majeranek zbiera się ścinając pędy po ukazaniu się pierwszych pąków kwiatowych i przechowuje się go po zasuszeniu.
Lubczyk ogrodowy - zbiera się przede wszystkim młode wiosenne pędy rośliny ale można też wykorzystać owoce i młode korzenie zarówno świeże jak i suszone.
Zbiór mięty : najbardziej aromatyczne są liście w okresie tworzenia kwiatostanów; pierwszy raz w czerwcu, drugi raz na przełomie sierpnia i września. W uprawie amatorskiej świeże liście mięty zbieramy na bieżąco w zależności od potrzeby.
W lipcu zaczynają dojrzewać te zioła, których nasiona są używane jako przyprawa - anyż, kminek, kolendra czy biedrzeniec. Od lipca zbiera się też zioła uprawiane w celach leczniczych takie jak lawenda, nagietek i dziurawiec, poniważ w tym czasie zawierają najwięcej cennych składników. Zbiory takich ziół nasiennych jak koper, kolendra kminek, biedrzeniec i anyż należy zakończyć w sierpniu. W tym miesiącu kończy się również zbiory lawendy i bylicy.

Suszenie ziół


Chociaż świeżo zebrane zioła mają najwięcej aromatu nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania. Jednym ze sposobów konserwowania ziół jest ich suszenie. Zasuszone i właściwie przechowywane zioła długo zachowują swój smak i zapach. Najczęściej suszy się rośliny o aromatycznych lisciach. Zebrane gałązki wiąże się po kilka w pęczki i zawiesza łodygami do góry w przewiewnym i ocienionym miejscu (może być strych). można też suszyć zioła w otwartym piekarniku w temperaturze do 50 C. Rzadziej suszy się korzenie roślin; trzeba je najpierw rozdrobnić a po wysuszeniu zmielone przechowywać z szczelnie zamkniętych, ciemnych pojemnikach.

Zamrażanie ziół


Zioła takie jak pietruszka naciowa, koperek i szczypiorek lepiej zachowują swój smak i zapach po zamrożeniu niż po wysuszeniu. Dodatkowo mrożone ziła zachowują niemal wszystkie cenne składniki a po wrzuceniu do potrawy zielenina wygląda jak świeża. No i jest to metoda zdecydowanie najprostsza. Opłukane i suche gałązki lub posiekane liście umieszcza się w torebkach foliowych lub plastikowych pojemnikach i mrozi w zamrażalniku.

Konserwacja ziół w occie lub oleju

Opłukane i osuszone zioła włożyć do butelki zalanej octem lub oliwą o temperaturze pokojowej i odstawić na 2 tygodnie co jakis czas wstrząsając. Po tym czasie przecedzić i przelać do innej butelki. Ocet i oliwa nabiorą aromatu ziół. Można je dodawać do sałatek, sosów i marynat do mięs.

Ciekawostki


Niektóre zioła "uprawiają się same" lub są w ogrodach traktowane jak chwasty. Jeżeli nasz ogród nie jest usytuwany w nieodpowiednim do uprawy ziół miejscu, może nie warto zbyt mocno z nimi walczyć. Takim ziołowym chwastem jest popularna pokrzywa czy mniszek pospolity.

Zastosowanie najpopularniejszych ziół

Świeże zioła, zerwane prosto z grządki smakują najlepiej i można je dodawać do niemal każdej potrawy, wzbogaci to jej smak, aromat i wartość.
Świeże listki mięty lub koperku można dodawać do kefiru, maślanki czy zsiadłego mleka. Łyżka tych drobno posiekanych ziół wymieszana z przetworami mlecznymi zamieni się w orzeżwiający napój.
Posiekany szczypiorek, koperek lub bazylię można dodać do twarogu wymieszanego ze śmietaną.
Posiekaną bazylię czy oregano można dodać do masła utartego z ząbkiem czosnku.
Do sosu winegret można dodać posiekaną bazylię a do sosu jogurtowego listki mięty.
Lubczyk ogrodowy - najsmaczniejszą częścią rośliny są młode pędy pojawiające się wiosną. Używa się go jako przyprawy do zup sosów i mięs. Można też wykorzystać młode korzenie rośliny - szczególnie poprawiają smak baraniego i króliczego mięsa. Młode listki dodaje się do zup: kartoflanki, pomidorowej czy rosołu.
Tymianek - odmieni smak warzyw, ryb, mięsa czy zupy. Nadaje potrawom lekko miętowy aromat i herbaciany smak. Należy go jednak ostrożnie dozować gdyż w miarę gotowania wzmacnia się jego smak i aromat.
Rozmaryn nadaje się do baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Ponadto ułatwia trawienie cięzkich i tłustych potraw.

Zioła do farszów

Tymianek, natka pietruszki, bazylia, oregano i kolendra pasują i do farszu mięsnego i do farszu serowego. Najlepsze są świeże. Jeżeli używamy ziół suszonych, to dodajemy ich trochę więcej.


Zobacz także : Ogród użytkowy   Rośliny użytkowe do cienia   Owoce jagodowe smaczne i zdrowe   Lecznicze nalewki

Kalendarz wystaw i targów ogrodniczych na rok 2021

Ogrody, targi, wystawy ogrodnicze
Wystawy, targi i inne imprezy ogrodnicze to doskonała okazja do zdobycia ciekawej sadzonki, nowych odmian roślin, uzyskania informacji na temat projektowania i urządzania ogrodów, pielęgnacji roślin a także ciekawy sposób na spędzenie wolnego czasu dla kazdego miłośnika roślin i ogrodów.
Zobacz kalendarz wystaw i targów ogrodniczych...

NAWOŻENIE ROŚLIN
Nawożenie to jedna z podstawowych prac w ogrodzie.Mizerny wzrost roślin, słabe kwitnienie, brązowienie igieł lub bladość liści to sygnały, że naszym roślinom doskwiera niedobór składników pokarmowych.
więcej na temat nawożenia roślin...

OGRÓD UŻYTKOWY

ogrodnik -  ogród użytkowy, warzywa, owoce i zioła
Miło jest mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzaczka czy drzewa jakiegoś owocu. Warto też wygospodarować nieco miejsca na podstawową, świeżą zieleninę używaną w kuchni to jest szczypiorek, por, pietruszkę czy cebulkę po którą wystarczy schylić się na grządkę a nie biegać za każdym razem na targ czy do sklepu.
Więcej o ogrodach użytkowych...

LUBCZYK

ROSLINY OGRODOWE, ZIELENINA, ZIOŁA, lubczyk
Zioło wieloletnie, które w pierwszym roku wegetacji tworzy dużą rozetę liści podobnych do liści selera. W następnych latach wyrastają pędy kwiatostanowe. Kwiaty lubczyka są niepozorne, zielonkawożółte, zebrane w płaskie baldachy na szczytach pędów kwiatostanowych.
Więcej informacji o lubczyku...

AKTUALNOŚCI I NOWOŚCI

ogrodnik-amator.pl     


Alfabetyczny spis roslin ogrodowych

Łacińskie nazwy roślin ogrodowych

Angielskie nazwy roślin ogrodowych

Galerie zdjęć:

Galeria roślin nazwy A-E

Galeria roślin nazwy F-J

Galeria roślin nazwy K-M

Galeria roślin nazwy N-R

Galeria roślin nazwy S-Ż

Galeria ogrodowa, pomysły, aranżacje

Galeria roślin pokojowych

Rośliny pachnące

ogrodnik -  rośliny pachnące
Zapachy roślin rządzą się własnymi prawami; są rośliny, które pachną mocniej w słońcu np. zioła takie lawenda, szałwia czy bazylia. Są też takie, których zapach najintensywniejszy jest wieczorem (np. maciejka, czy tytoń) a są też i takie, które zaczynają intensywnie pachnąć w trakcie zasuszania. Więcej w artykule: Zapachy w ogrodzie....

Menu ogrodnika amatora:

Kalendarz ogrodnika amatora:

Porady ogrodnika amatora:


>>> Więcej porad ogrodnika amatora...


MACIERZANKA TYMIANEK

Ogrody, zdjęcia macierznki, tymianku, tymianek w ogrodzie
Macierzanka tymianek to niska krzewinka, silnie rozgałęziona. Pędy ma delikatne, w dolnej części zdrewniałe. Liście bardzo drobne, jajowate, skórzaste. Kwiaty drobne od lilaróżowych do ciemnofiołkowych. Cała roślina pachnie.
Więcej informacji o macierznace, tymianku...

PIETRUSZKA

ROSLINY OGRODOWE, ZIELENINA, ZIOŁA, PIETRUSZKA
Znane są dwa typy pietruszki : korzeniowa i naciowa. Pierwsza tworzy silnie rozwinięty korzeń spichrzowy, druga natomiast ma dużą rozetę liści i cieńki zdrewniały korzeń - uprawiana jest ze względu na nać. Liście połyskujace, soczyście zielone, pierzaste, kwiaty drobne, żółtawozielone, zebrane w niewielkie, gęste baldachy.
Więcej informacji o pietruszce...

SZCZYPIOREK

Ogrody, szczypiorek
Jedna z najpopularniejszych roślin przyprawowych świata, spożywana w stanie świeżym. Podobnie jak inne warzywa cebulowe wykazuje działanie antybiotyczne. Szczypiorek jest byliną cebulową o liściach wewnątrz pustych, cieńkich i delikatnych, barwy intensywnie zielonej. Kwiaty barwy liliowiej zebrane są główkowate kwiatostany.
Więcej informacji o szczypiorku...

Parki i ogrody - czyli ciekawe miejsca do zwiedzania - Ogrody Keukenhof

Ogrody, parki
Keukenhof - najpiękniejszy ogród cebulowy - Holandia

W 2021 roku ogród Keukenhof miał zostać otwarty 20 marca. Niestety 10 marca, ze względu na sytuację epidemiologiczną, podjęto decyzję, że na razie park zostaje zamknięty dla zwiedzających, ale ale w dniach 9, 10 i 11 kwietnia został otwarty dla publiczności w ramach pilotażowego programu uruchomionego przez holenderski rząd w celu stopniowego otwierania kraju. Dostępna będzie tylko ograniczona liczba biletów. Keukenhof będzie mógł przyjmować 5000 odwiedzających dziennie. Odwiedzający muszą zostać przebadani najpóźniej 40 godzin przed wizytą. Można też Ogrody Keukenhof podziwiać wirtualnie. fot. Materiały promocyjne ogrodu - http://www.keukenhof.nl/
W naszym kraju, w tym roku ogrody botaniczne są otwarte. Są też inne obiekty do zwiedzania : parki i ogrody dostępne przez cały rok.
Więcej ciekawych miejsc dla miłośników ogrodów...



KIEŁKI - BOMBA WITAMINOWA

kiełki bomba witaminowa
Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Z tego powodu spożywając kiełki pobudzamy i usprawniamy siły witalne naszego organizmu. Regularne spożywanie kiełków uzupełnia niedobory pokarmowe i wzmacnia system odpornościowy ogranizmu.
Więcej ....

OGRÓD WIEJSKI

ogrodnik -  ogród wiejski, ogrody w stylu wiejskim
Ogrody w stylu wiejskim kojarzą się z sielskimi, beztroskimi wakacjami spędzanymi na wsi. Typowy ogród wiejski łączy funkcje dekoracyjne i użytkowe : rosną w nim nie tylko bujne kwiaty i krzewy ozdobne ale też i drzewa oraz krzewy owocowe, są grządki warzywne i ziołowe.
Więcej o ogrodach wiejskich...

EKOLOGICZNY OGRÓD
Naturalne środki służące do zasilania roślin oraz do zwalczania chorób i szkodników w ogrodzie cieszą się sporym zainteresowaniem. I trudno się temu dziwić - są bezpieczniejsze od środków chemicznych, możemy je sami sporządzać no i są zgodne z naturą. Trzeba jednak pamiętać, że nie są to środki, które w cudowny sposób zwalczą wszystkie szkodniki i choroby w ogrodzie. Trzeba też uzbroić się w cierpliwość bo środki naturalne działają wolniej niż radykalne środki chemiczne.
więcej na temat środków naturalnych ...

WYSIEW NASION

ogrodnik -  wysiew nasion , terminy siewów, siewy
Rozmnażać rośliny zielne można przez podział, sadzonki albo przez wysiew nasion. Wydawać by się mogło że najprostszą metodą jest wysiew; niestety dotyczy to tylko części roślin; głównie kwiatów jednorocznych. Wysiew jako metoda rozmnażania w warunkach amatorskiej uprawy ogrodu w przypadku wielu roślin jest zbyt kłopotliwy
Więcej o wysiewach nasion...

Galeria roślin pokojowych

rosliny pokojowe, kwiaty w domu, kwiaty domowe

Rozjaśniaja mieszkania, zdobią i oczyszczją atmosferę domowego zacisza. Wnoszą życie do pomieszczeń mieszkalnych, oraz poprawiają nasze samopoczucie.
Zobacz galerię roślin pokojowych...

OGRÓD OD A DO Z - INDEX HASEŁ

Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Sprawdź indeks haseł...

Polityka prywatności