Warzywa i owoce, zioła i nasiona są niezbędnym elemetem naszego pożywienia - bez nich nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować - o tym uczą się nawet dzieci w szkole. Niestety niezbyt często te wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
MIĘTA PIEPRZOWA - NA CO POMOŻE

Mięta pieprzowa, powszechnie znana i uprawiana w kraju, jedna z najwcześniej znanych roślin zielarskich. Napar z mięty wpływa korzystnie na system trawienny. Pomaga na kłopoty z żołądkiem, przy braku apetytu, kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych. Herbata miętowa i napój miętowy doskonale gaszą pragnienie, szczególnie w upalne dni lata. Inhalacje z naparu mięty przynoszą ulgę przy przeziębieniach. Jest wydajna i na potrzeby domowe wystarczy kilka roślin.
Więcej o mięcie ...
|
Na początek poszukajmy ogrodowych sposobów na jesienne, zimowe i wczesnowiosenne przeziębienia i osłabienia.
Zapobieganie czyli jak wzmocnić organizm
Zacznijmy od rzeżuchy (pieprzyca siewna) - to prawdziwy witaminowy koktajl i do tego wcale nie potrzebujemy ogrodu aby go sobie zafundować. Wystarczą nasiona, plaskie naczynie, trochę ligniny i miejsce na parapecie. Jedyne o czym trzeba pamiętać to regularne podlewanie. Rzeżucha rosnąc wydaje charakterystyczny zapach, ma też pikantny smak, który nadaje jej olejek eteryczny. Ta mała, niezbyt efektowna roślinka zawiera komplet witamin. Samej witaminy C ma tyle co cytryna. Jodu zawiera najwięcej ze wszystkich warzyw. Inne cenne składniki to magnez, żelazo, chrom, siarka i wapń. Taka mieszanka witamin i minerałów doskonale pomoże w przezwyciężeniu zimowo-wiosennego wyczerpania. Najlepiej będzie smakować podana w sałatce i na kanpce.
Jabłka przeciw przeziębieniu : pij codziennie szklankę niesłodzonego soku jabłkowego. Ma on działanie przeciwwirusowe, dzięki czemu chroni przed infekcjami górnuch dróg oddechowych.
Smakowitym sposobem na przeziębienia jest sok lub syrop z czarnej porzeczki, która wśród europejskich owoców jest w zasadzie najlepszym źródłem witaminy C. Poza tym owoce czarnej porzeczki zawierają sporo witamin z grupy B i P oraz wiele związkow mineralnych (miedzi innymi dużo fosporu, potasu, wapnia oraz boru. Najzdrowsze są owoce spożywane na surowo, ale przetwory również mają wysoką wartość. W kuracjach najlepiej używac soku wyrabianego domowym sposobem ze świeżych owoców, uprawianych naturalnie. Warto stoswać sok z czarnej porzeczki profilaktycznie. Najprostsza kuracja wzmacniająca i zabezpieczająca przed przeziębieniem, grypą czy innymi infekcjami polega na piciu przez dwa, trzy tygodnie po szklance soku dziennie, najlepiej w kilku porcjach.
Na przeziębienie - gdy jednak zachorujemy
Czarny bez - jedna z najstarszych rośliny leczniczych. Niezawodny przy przeziębieniach. Odwary i napary z kwiatów czarnego bzu stosuje się wewnętrznie jako środek przeciwgorączkowy i napotny w chorobach z podwyższoną temperaturą. Zewnętrznie stosuje się do płukania gardła.
Owoce maliny - też bardzo stary lek stosowany przy przeziębieniach. Z suszonych owoców sporządza się napary, a ze świeżych przygotowuje soki, syropy i konfitury. Maliny stosuje się w chorobach bakteryjnych i wirusowych, przebiegających z wysoką gorączką, jako środek rozgrzewający i napotny,często z dodatkiem miodu i rumu.
Kwiat lipy - ma przyjemny, miodowy zapach oraz właściwości napotne i przeciwgorączkowe.
Kwiaty dziewanny - zawierają związki śluzowe, które rozrzedzają wydzielinę górnych i dolnych dróg oddechowych. Działają wykrztuśnie.
Miesznka przeciwgorączkowa : 4 czubate łyżki kwiatu czarnego bzu, 4 łyzki kwiatu lipowego, 3 łyżki suszonych owoców malin wymieszać razem. Łyżkę stołową mieszanki ziołowej zalać szklanka ciepłej wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 3-4 minuty. Odstawić na 10 minut. Odcedzić i pić ciepłe 3 razy dziennie 15 minut po jedzeniu. Można oslodzić miodem.
Nalewka z jeżyny na gorączkę: Owoce jeżyny (1 cześć) zalej wódka (10 części). Pozostaw na 4 tygodnie. W razie potrzeby pij 2-3 kieliszki nalewki dziennie - ta kuracja jest oczywiście dla osób dorosłych.
Napar przeciwkaszlowy : Łyżeczkę kwiatu dziewanny i łyżeczkę liści podbiału zalać szklanką wrzątku. Przykryć i parzyć przez 15 minut. Pić po łyżce stołowej co 1-2 godziny.
Syrop na kaszel z cebuli - Dwie duże cebule drobno posiekać lub pokroić w cieńkie plasterki. W słoiku układać warstwę cebuli, zalać ją łyżką płynnego miodu lub zasypać łyżką cukru. Potem ułożyć kolejną warstwę cebuli itd. Odstawić na 24 godziny. Następnie odcedzić syrop.Pić 4-5 razy dziennie po łyżce. Syrop przechowywać w zakręconym słoiczku w lodówce nie dłużej niż 48 godzin.
Syrop na kaszel z buraka - Należy wydrążyć otwór w buraku, ale nie od strony liści tylko od strony czubka korzenia. Do otworu nasypać cukru, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż pojawi się syrop. Podajemy po łyżeczce kilka razy dziennie. Syrop jest dobry dla dzieci.
Napar napotny : Półtorej łyżeczki kwiatu lipowego zalać szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10-15 minut. Odcedzić, dodać 2 łyżki stołowe soku malinowego. Pić ciepłe 3 razy dziennie po pół szklanki.
Okład na ból gardła - Liście kapusty zanurzyć w gorącej wodzie, wyjąć, rozbić tłuczkiem, przyłożyć do szyi i owinąć szalikiem. Poczekać 20 minut, zmienić okład. Kapusta zawiera związki siarki i sól potasową, które pomagają w stanach zapalnych i dlatego ciepłe okłady z liści szybko łagodzą bóle gardła.
Napar z liści pokrzywy - na bóle mięśni i stawów. Dwie łyżki suszu zalewamy szklanka wrzątku. Po około 10 minutach odcedzamy. Pijemy między posiłkami
Zobacz także :
Lecznicze nalewki |
| |
Nalewki mogą również leczyć, wiele z nich ma działanie dezynfekujące, ułatwiajace trawienie, wzmacniające lub orzeźwiające. Niektóre z nich regulują pracę serca, inne zaostrzą apetyt, pomogą przy przeziębieniach lub porawią nastrój.Materiałem są nie tylko owoce ale czasem i kwiaty, liście kłacza czy korzenie.
więcej informacji na temat leczniczych nalewek...
|
Owoce jagodowe smaczne i zdrowe |
| |
Mamy dość sporo owoców jagodowych, które możemy uprawiać w naszych ogródkach. Część z nich to gatunki rodzime, inne to przybysze z szerokiego świata, które doskonale zaadaptowały się w naszych warunkach. Owoce jagodowe mają wiele zalet : są przede wszystkim smaczne i zdrowe ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych.
więcej informacji na temat owoców jagodowych...
|
Ogród użytkowy czyli owoce, warzywa i zioła |
| |
Ogrody użytkowe powoli wychodzą z mody - coraz częściej wolimy sadzić wokół domu rośliny ozdobne a coraz mniej w nich warzyw, ziół, drzew i krzewów owocowych. Warto jednak mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzeczka czy drzewa jakiegoś owocu.
więcej...
|
| |
Ziola w ogrodzie
Najbardziej popularne i łatwe w uprawie zioła to szczypiorek, pietruszka naciowa i koperek. Są to zarazem rośliny należące do niezbędnika w kuchni. Warto jednak uprawiać również inne zioła takie jak tymianek, szałwia, bazylia, estragon czy oregano.
więcej...
|
KIEŁKI - BOMBA WITAMINOWA

Koniec zimy i wczesna wiosna to te pory roku, kiedy warzywa na skutek dłuższego przechowywania są mniej wartościowe. Nowalijki mogą z kolei budzić wątpliwości - zdrowe to czy niezdrowe? Alternatywą mogą być kiełki i siewki różnych roślin. Kiełki roślin są dla organizmu człowieka najcenniejszym źródłem witamin, soli mineralnych, naturalnych leków i różnych składników wzmacniających. Są bogate w witaminy A,B kompleks, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają takie składniki mineralne jak wapń, chlor, cynk, fosfor, potas, magnez, miedż, żelazo i tak cenne mikroelementy jak magan, selen, lit, jod. Z tego powodu spożywając kiełki pobudzamy i usprawniamy siły witalne naszego organizmu.
Bardzo łatwe jest uzyskiwanie kiełków poprzez założenie domowej hodowli. Nie potrzeba wiele wysiłku aby w ciągu 3-4 dni uzyskać świeże kiełki.
Więcej o kiełkach ...
|
ZDROWE ORZECHY WŁOSKIE

Orzechy włoskie to najbardziej popularne orzechy, można je używać nie tylko do wypieków, lecz także do posypywania jarzyn lub dodawania do sałat. Składają się w 15% z wysokowartościowego białka oraz dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, PP, niacyny, potasu i magnezu. Ze względu na tak bogaty skład mogą obniżać poziom złego cholesterolu, przyspieszać przemianę materii, poprawiac pracę mózgu i układu nerwowego.
Więcej o orzechach włoskich ...
|
ZDROWE NASIONA SŁONECZNIKA

Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witamin A, D, E oraz oraz magnezu. Zawierają też bardzo duże ilości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz omega-6, przez co zapobiegają miażdżycy, udarom mózgu, zawałom i wielu innym schorzeniom. Ich spożywanie poprawia koncentrację, pracę serca i wygląd skóry.
Więcej o słonecznikach ...
|
TEMATY NA STYCZEŃ
ROŚLINY DONICZKOWE ZIMĄ

Zima to dla większości roślin doniczkowych dość trudny okres. Nie wszystkie rośliny pokojowe radzą sobie z niekorzystnymi zimowymi warunkami.
Osłabione rośliny łatwo zapadają na różnego typu choroby i są atakowane przez szkodniki. Do tego dochodzą często błedy w pielęgnacji. Na szczęście stosując skuteczne zabiegi można poprawć ich kondycję i sprawić, że będą zdobić mieszkanie i rozjaśniać ponure, zimowe dni.
więcej na temat roślin doniczkowych zimą...
OZDOBNE PĘDY, OWOCE I LIŚCIE

Najczęściej największą ozdobą ogrodu są kwitnące rośliny - ale nie tylko; istnieje wiele roślin ogrodowych o ozdobnych pędach, owocach czy liściach. Ich walory docenia się najczęściej gdy pora kwitnienia się kończy - czyli późną jesienią i zimą. Część roślin łaczy walory ozdobne z użytkowymi: ich owoce nie tylko zdobią ale mogą być spożywane przez ludzi lub zwierzęta. Warto tu wspomnieć nie tylko o owocach dzikiej róży, pigwowca, berberysów czy jarzębiny ale i o warzywach takich jak dynia, patison lub jarmuż.
Więcej o ozdobnych owocach, pędach i liściach ...
IGLAKI ZAWSZE PIĘKNE

Iglaki to drzewka i krzewy bardzo chętnie sadzone w ogródkach i trudno się temu dziwić bo mają one wiele zalet. Przede wszystkim są niezwykle dekoracyjne i to przez cały rok. Do tego są w wiekszości łatwe w uprawie i dość wytrzymałe. Zdarzają się co prawda odmiany bardzo wrażliwe i kapryśne ale większość iglaków wytrzymuje temperaturę od 15 do -20 st.C. Inną cenną zaletą jest ich różnorodność. Mogą mieć różne kształty i odcienie igieł np. w kolorze zielonym, niebieskawym, żółtym, żółtozielonym lub częściowo wybielone ulistnienie.
więcej na temat roślin iglastych...
|
Porady ogrodnicze :
|
|
      |
|
KONTAKT : mkwor@wp.pl
Rzeżucha (pieprzyca siewna)

Ta mała, niezbyt efektowna roślinka zawiera komplet witamin. Samej witaminy C ma tyle co cytryna. Jodu zawiera najwięcej ze wszystkich warzyw.
więcej...
|
|
CZARNY BEZ

Białe lub kremowe, bardzo drobne kwiaty zebrane w okazałe, płaskie baldachy. Kwiaty wydzielają charakterystyczny, silny zapach, który może wydawać się słodko mdły. Po przekwitnięciu powstają czarnofioletowe owoce zebrane w zwisające owocostany.
więcej...
|
OGRÓD WIEJSKI
Ogrody w stylu wiejskim kojarzą się z sielskimi, beztroskimi wakacjami spędzanymi na wsi. Nic nie stoi na przeszkodzie aby taką wiejską, romantyczna aurę stworzyć we własnym ogrodzie.
więcej...
|
Księgarnia Internetowa Złote Myśli :

|
|