Maliny pomogą przy zimowych przeziębieniach, czarna porzeczka wzmocni organizm. O tym, że warzywa owoce i zioła maja dobry wpływ na nasze zdrowie wiedzą wszyscy. Niestety niezbyt często tę wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
Więcej o leczniczych właściwościach roślin...
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Typ rośliny : Drzewo liściaste Wysokość: Dorasta do 10-15 m. Ozdoba rośliny: Karminowe kwiaty zebrane we wzniesione wiechy. Owoce (kasztany) okryte są gładkimi lub kolczastymi osłonami. Ciemnozielone dłoniaste liście jesienią brązowieją. Są mniejsze od liści kasztanowca zwyczajnego. Drzewo ma kulistą lub stożkowatą koronę. Pora kwitnienia: Kwiecien, maj. Kwitnie później od kasztanowca zwyczajnego. Uprawa: Drzewo troche trudniejsze w uprawie, wymaga dobrej gleby i odpowiedniego stanowiska. Kasztanowiec czerwony jest też nieco bardziej wrażliwy na mrozy ale za to odporniejszy na szrotówka kasztanowcowiaczka. Dobrze znosi zanieczyszczenie powietrza.
Rozmnaża się jesienią przez wysiew świeżych nasion (o dość słabej sile kiełkowania) albo szczepienie na podkładkach kasztanowca zwyczajnego. Gleba: Preferuje glebę żyzną, przepuszczalną, wapienną i zasobna w wilgoć. Stanowisko: Słoneczne lub półcieniste ale lepiej kwitnie w pełnym słońcu. Zastosowanie: Kasztanowiec czerwony jest uprawiaya jako roślina ozdobna. Nadaje sie do większych ogrodów naturalistycznych, często bywa sadzony w parkach oraz nasadzeniach miejskich. Ciekawostki: Kasztanowiec czerwony jest mieszańcem dwóch gatunków kasztanowca: europejskiego kasztanowca zwyczajnego i pochodzącego z Ameryki kasztanowca krwistego. Powstał przypadkowo w Niemczech na początku XIX wieku.
Mikrolistki to młode liście, czyli kilkudniowe lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Microgreens to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami uprawianymi do normalnych rozmiarów. Można je zjadać podobnie jak kiełki.
Heliotrop rozmnaża się przez sadzonkowanie pędów lub rzadziej przez wysiew nasion w styczniu, co jest dość uciążliwe bo nasiona dość długo kiełkiują a siewki trzeba 2 razy przesadzać. Do wysiewu i ukorzeniania sadzonek stosować piaszczystą ziemię liściową.