Maliny pomogą przy zimowych przeziębieniach, czarna porzeczka wzmocni organizm. O tym, że warzywa owoce i zioła maja dobry wpływ na nasze zdrowie wiedzą wszyscy. Niestety niezbyt często tę wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
Więcej o leczniczych właściwościach roślin...
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Wysokość: Od 5 do 10 cm wysokości. Ozdoba rośliny: Kwiaty o średnicy 2-2,5 cm, na krótkich łodyżkach, w kolorze różwoliliowym lub fioletowym z żółtym oczkiem, tak obficie czasem kwitnące, że zakrywają prawie całkowicie liście. Mieszańce tego gatunku mogą mieć kwiaty nieco większe i barwniejsze. Liście jajowato-sercowate, błyszczące, zebrane w rozetkę. Roślina tworzy niziutkie, zadarniające kępki. Pora kwitnienia: Druga połowa marca i kwiecień. Mieszańce pierwiosnka gruzińskiego kwitną kwietniu - maju. Uprawa: Roślina dla bardziej zaawansowanych amatorów. Potrzebuje odpowiedniego stanowiska i podłoża ale przede wszystkim są to byliny dość mało wytrzymałe na mrozy. Dodatkową zaletą mieszańców pierwiosnka gruzińskiego jest łatwość rozmnażania przez dzielenie i możliwość sadzenia nawet na nieco bardziej nałonecznionych stanowiskach. Na zimę pierwiosnki warto zabezpieczać przed silnymi mrozami poprzez okrywanie.
Termin rozmnażania pierwiosnka gruzińskiego przez podział - po przekwitnięciu. Gleba: Żyzna, próchniczo-gliniasta, stale wilgotna. Odczyn obojętny. Stanowisko: Cieniste lub półcień. Zastosowanie: Uprawiana w ogrodach bylina ozdobna. Może rosnąć w ogródkach skalnych, murkach kwiatowych, nadaje się do obsadzania rabat bylinowych, na obwódki, przy oczkach wodnych, pod drzewami i krzewami. Dobrze czują się w towarzystwie innych pierwiosnków, fiołków kwitnących wiosnną i wosennych roślin cebulowych. Ciekawostki: Pierwiosnek gruziński pochodzi z Kaukazu. Jego łacińska nazwa odnosi się do odkrywczyni tej rośliny, Julii Młokosiewicz, córki polskiego botanika, zoologa i podróżnika Ludwika Aleksandera Młokosiewicza. Odkrycie miało miejsce we Wschodnim Kaukazie, w kwietniu 1900 lub 1901 roku. Rośliny rosły na stanowisku przy wilgotnych kamieniach.
Mikrolistki to młode liście, czyli kilkudniowe lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Microgreens to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami uprawianymi do normalnych rozmiarów. Można je zjadać podobnie jak kiełki.
Heliotrop rozmnaża się przez sadzonkowanie pędów lub rzadziej przez wysiew nasion w styczniu, co jest dość uciążliwe bo nasiona dość długo kiełkiują a siewki trzeba 2 razy przesadzać. Do wysiewu i ukorzeniania sadzonek stosować piaszczystą ziemię liściową.