Typ rośliny : Roślina jednoroczna uprawiana z rozsady
Wysokość: Zależna od odmiany, maksymalnie około 150 cm.
Pożytek z rośliny: Owoc - jagoda barwy pomarańczowej, ceglastoczerwonej, czerwonomalinowej lub żółtej. Owoce pomidora zawierają duże ilości witaminy A, B, K, B1, B2, B6, C, PP oraz : sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy, biotynę. Ich skład chemiczny ulega wahaniom w zależności od odmiany, warunków klimatycznych i glebowych.
Zbiory : owoce pomidorów wczesnych z uprawy gruntowej zbiera się stopniowo już od lipca/sierpnia. Owoce odmian późniejszych można zbierać aż do wczesnych przymrozków. Później należy zerwać także te niedojrzałe i ułożyć w ciepłym miejscu.
Opis rośliny: Łodyga na ogół wiotka, lepko owłosiona o charakterystycznym zapachu. Również zielone liście wydzielają zapach. Kwiaty niezbyt efektowne, żółte, obupłciowe, przystosowane do samozapylania. Zebrane są w grona na wierzchołkach pędów. Owoc jagoda o różych odcieniach koloru czerwonego. Są też odmiany o owocach żółtych lub fioletowych. Ze względu na kształt i wielkość owoców pomidory dzielimy na : czereśniowe (koktajlowe), typu Lima, wielkoowocowe i średnioowocowe.
Uprawa: Wymaga trochę starania. Ponieważ pomidory maja długi okres wegetacji i są wrażliwe na niska temperaturę, uprawiamy je wyłącznie z rozsady. Nasiona wysiewamy w lutym/marcu do pojemników z ziemią inspektową. Pojemniki ustawiamy w jasnym, ciepłym pomieszczeniu (ok. 20 st.C) i dbamy o odpowiednią wilgotność podłoża. Jeżeli zdecydujemy się kupić sadzonki, to należy wybierać sadzonki młode (przed zakwitnięciem) o zdrowych, zielonych liściach.
Do gruntu wysadzamy pomidory po ostatnich przymrozkach. Sadzimy głęboko, aż po nasadę pierwszych liści. Świeżo posadzone rośliny warto podlać letnią wodą bezpośrednio w okolicę korzeni. Przez cały sezon wegetacji podłoże powinno być wilgotne ale nie należy moczyć liści.
Ziemię przed posadzeniem należy dobrze nawieźć kompostem. Glebę pod sadzonkami warto przykryć ściółką, co pomoże dłużej utrzymać wilgoć.
Łodyga pomidora jest na ogół słaba i wiotka, dlatego rosnace rośliny należy podwiązywać do palików. Podpory powinny być stabilne.Uszczykujemy nowe pędy wyrastające u podstawy pędów bocznych. Gdy roślina wytworzy cztery kwiatostany, usuwamy pęd wierzchołkowy, wtedy cała energia skupi się na rozwoju owoców.
Zabiegi pielęgnacyjne przy uprawie pomidorów polegają na spulchnianiu gleby i walce z chwastami. Roślin nie należy okopywać, gdyż powoduje to wyrastanie z łodyg bocznych licznych korzeni przybyszowych , co opóźnia owocowanie.
Niestety pomidory należą do roślin, którym dość często zdarza się chorować. Najczęstsze choroby pomidorów to: zgorzel podstawy łodygi, zaraza ziemniaczana, bakteryjna cętkowatość pomidora, alternarioza pomidora, antraknoza pomidora. Odmiany typu cherry mają z reguły dużo większą tolerancję na choroby. Objawy i sposoby zwalczania chorób pomidorów zostaną omówione w osobnym atrykule.
Pomidory dobrze jest uprawiać w towarzystwie nasturcji i maków, które wabią owady żywiące się mszycami i innymi szkodnikami pomidorów.
Pozytywnie oddziałuje na pomidory sąsiedztwo pietruszki, szparagów, seleru naciowego, cebuli dymki, bazylii i sałaty. Niedobrze gdy w sąsiedztwie pomidorów rosną warzywa kapustne, rzodkiewka, ziemniak, bób, groch, ogórek, koper włoski, kolendra, morele, orzechy włoskie i porzeczki.
Gleba: Powinna być bogata, próchnicza. Nawozić ekologicznie raz w miesiącu.
Stanowisko: Dużo słońca. Miejsce powinno być ciepłe, osłoniete przed wiatrem oraz zapewniać ochronę przed silnym, upalnym słońcem.
Zastosowanie: Przede wszystkim w kuchni jako składnik wielu potraw. Wiele odmian pomidorów można uprawiać w pojemnikach, na balkonach.
Ciekawostki: Pomidory rosną w naturze w Ameryce Południowej, były uprawiane w Meksyku przez Azteków. Azteckie słowo
tomati oznacza
pulchny owoc. Do Europy trafiły na początku XVI wieku wraz z odkryciami Kolumba.
Pomidory początkowo były uważane w Europie za rośliny trujące. Uprawiano je w ogrodach w celach dekoracyjnych.
Rośliny z rodziny psiankowatych, do których zaliczamy pomidory, zawierają alkaloid - tomatynę. Substancja zjedzona w dużej ilości staje się toksyczna, co może powodować takie dolegliwości jak: mdłości, wymioty, kolki, biegunki. Najwięcej szkodliwego związku występuję w niedojrzałych, zielonych pomidorach. Dojrzałe pomidory nie są szkodliwe, wręcz przeciwnie - bardzo zdrowe.
Tematy pokrewne: ogród użytkowy czyli owoce, warzywa i zioła,
zdrowie z ogrodu,
sąsiedztwo roślin,
wysiew nasion roślin użytkowych,
rośliny na balkony i tarasy,
rośliny odstraszające komary,
rośliny do letniego ogrodu..
fot.
Pomidor Dancing with Smurfs czarny, pomidor Orange Banana -
karen_hine/Flickr Public domain