Maliny pomogą przy zimowych przeziębieniach, czarna porzeczka wzmocni organizm. O tym, że warzywa owoce i zioła maja dobry wpływ na nasze zdrowie wiedzą wszyscy. Niestety niezbyt często tę wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
Więcej o leczniczych właściwościach roślin...
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Typ rośliny : Bylina zimująca w gruncie Wysokość: Do 30 cm. Pożytek z rośliny: Tymianek to powszechnie stosowana roślina przyprawowa oraz lecznicza. Zawiera miedzy innymi olejki, gorycze i garbniki. Działa wykrztusnie, przeciwbólowo, dezynfekująco i ściągająco. Opis rośliny: Macierzanka tymianek to niska krzewinka, silnie rozgałęziona. Pędy ma delikatne, w dolnej części zdrewniałe. Liście bardzo drobne, jajowate, skórzaste. Kwiaty drobne od lilaróżowych do ciemnofiołkowych. Cała roślina pachnie. Pora kwitnienia: Od końca maja do lipca. Uprawa: Tymianek można traktować jak roślinę wieloletnią lub jednoroczną, w zależności od regionu. W cieplejszych rejonach kraju raczej nie powinno być probelmów z zimowanien, na północy może być trudniej. W przypadku mroźnich i bezsnieżnych zim należy roślinki przykryć słomą lub liścmi. Dobrze znosi suszę, żle rośnie w glebie podmokłej i kwaśnej. Ziemia w której rośnie powinna być oczyszczona z chwastów i wygrabiona. Należy też pinować aby w pobliżu nie pojawiły się nowe chwasty. Rozmnażanie mcierzanki poprzez sadzonki lub wysiew nasion. Tymianek wysiewamy w kwietniu wprost do gruntu lub na rozsadnik albo do skrzyneczek - w takim przypadku gdy siewki osiągną 6-10 cm wysadzamy je do gruntu.
Gleba: Najlepiej udaje się na glebach średniociężkich lub lżejszych lecz żyznych, zasobnych w wapń. Stanowisko: Musi być nasłonecznione, osłonięte od wiatrów, najlepiej na wystawie południowej. Zastosowanie: Przede wszystkim w kuchni jako surowiec przyprawowy, ale jest też rośliną dekoracyjną i jako taka może być stosowana przy obsadzaniu alejek lub grządek, jako roślina obwódkowa. Może też rosnąć na skaniaku lub w pojemniku na tarasie czy balkonie.
Jest roślina miododajną. W kuchni świeże lub suszone liście tymianku mogą być oryginalnym dodatkiem do zup, sałatek, ryb pieczonych i gotowanych, do mięs lub warzyw, ziemiaków pieczonych i pizzy.
Macierzanka ma również zastosowanie w naturalnej ochronie roślin - odstrasza ślimaki. Ciekawostki: Macierznaka tymianek jest rośliną śródziemnomorska, występująca od Półwyspu Iberyjskiego po Alpy Nadmorskie, zachodnie i południowe Włochy i Grecję.
Był znany i uprawiany już starożytości - Grecy stosowali go jako lek, kadzidło oraz przyprawę.
Do Polski został przywieziony za czasów królowej Bony i początkowo był uprawiany w ogrodach przyklasztornych.
Mikrolistki to młode liście, czyli kilkudniowe lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Microgreens to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami uprawianymi do normalnych rozmiarów. Można je zjadać podobnie jak kiełki.
Heliotrop rozmnaża się przez sadzonkowanie pędów lub rzadziej przez wysiew nasion w styczniu, co jest dość uciążliwe bo nasiona dość długo kiełkiują a siewki trzeba 2 razy przesadzać. Do wysiewu i ukorzeniania sadzonek stosować piaszczystą ziemię liściową.