Maliny pomogą przy zimowych przeziębieniach, czarna porzeczka wzmocni organizm. O tym, że warzywa owoce i zioła maja dobry wpływ na nasze zdrowie wiedzą wszyscy. Niestety niezbyt często tę wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
Więcej o leczniczych właściwościach roślin...
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Typ rośliny : Roślina jednoroczna siana wprost do gruntu Wysokość: Maksymalnie 80-150 cm ale z pędem kwiatostanowym . Pożytek z rośliny: Jadalną częścią rośliny są liście, w których gromadzi się dużo witamin, a zwłaszcza witaminy A. Zielone zewnętrzne liście zawierają jej więcej niż wewnętrzne żółte. Sałatę zbiera się wtedy, gdy liście dorosną do odpowiedniej wielkości. Zbior wczesnej sałaty przeprowadza się już w maju, średniowczesnych w czerwcu a późnych we wrześniu i październiku. Opis rośliny: Początkowo tworzy skróconą łodygę z rozetą liści, która stopniowo formuje główkę (istnieją także odmiany listkowe), następnie wybija w pęd kwiatowy. Uprawa: Roślina łatwa w uprawie, ale wymaga odpowiedniej gleby i nawadniania. Sałatę można uprawiać z siewu wprost do gruntu lub rozsady. Aby zapewnić sobie zbiór sałaty w ciągu całego lata, trzeba odpowiednio dobrać terminy siewu i odmiany nadające się do uprawy wczesnej lub późnej. Nie jest wrażliwa na zimno - rośnie już w temperaturze 5 st.C. Optymalna temperatura wzrostu to 15-20 st.C. Sałatę można uprawiać jako przedplon przed (pomiodrami i fasolą) lub jako poplon ( po ziemniakach wczesnych, pomidorach i kapuście). Najdaje się też doskonale do obsadzania grzęd, na których uprawiane są inne rośliny. Rozsadę należy sadzić nie za głęboko, bo nie wykształca wtedy ładnych główek. W okresie letnim do sadzenia wybieramy dni chłodniejsze lub robimy to wieczorem, ponieważ sałata łatwo więdnie. Po sadzeniu rośliny dobrze podlać. Pielęgnacja polega na spulchnianiu gleby, pieleniu, podlewaniu i zasilaniu. Można sałatę uprawiać w pojemnikach na balkonach (ostatnio modne). Sąsiedztwo : Korzystny wpływ na sałatę ma sąsiedztwo warzyw kapustnych, ogórka, pora, cebuli, marchwi i rzodkiewki. Lepiej nie sadzić jej w pobliżu pietruszki. ciekawe odmiany : Sałata Królowa Majowych - odmiana do wczesnej uprawy w gruncie, w inspektach i szklarniach oraz do późniejszej pod folią. Okres wegetacji 60-80 dni. Mało skłonna do przedwczesnego wybijania w pędy nasienne. Główka kulista, lekko spłaszczona, srednio duża, dobrze zamknięta. Liscie żółtozielonkawe, dośc jędrne. Częściowo odporna na mączniaka rzekomego. Sałata masłowa Ewelina - odmiana do uprawy polowej od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Nie wybija w pędy kwiatostanowe, nawetv przy wysokiej temperaturze. Tworzy główki bardzo duże, wzniesione, o masie ok.400-700 g. Liście gładkie, zielone, smaczne. Sałata masłowa Bona - odmiana gruntowa, średniowczesna, 55-60 dni okres wegetacji, główka scisła, zamknięta w masie 1000 g. Polecana do uprawy od wiosny do jesieni. Sałata masłowa Saba średniowczesna - do uprawy całorocznej. Liście są soczyste i żywo zielone, owalne i pofałdowane. Tworzą średniej wielkości główki, które są ładnie uformowane. Jest lekko strawna i niskokaloryczna. Zawiera mnóstwo błonnika, witamin i soli mineralnych (zwłaszcza witaminy C i witamin z grupy B, żelaza, magnezu, wapnia i potasu). Gleba: Sałata wymaga gleby żyznej, próchniczej, pulchnej, przepuszczalnej i w miarę wilgotnej. Nie znosi gleb zbyt kwaśnych. Glebę, w której sadzimy sałatę warto wzbogacać kompostem. Stanowisko: Jasne, słoneczne. Zastosowanie: Przede wszystkim w kuchni jako składnik wielu potraw. Nadaje się do sałatek i kanapek oraz do dekoracji potraw. Oprócz witaminy A zawiera witaminę K, B1 i C oraz potas, magnez, nieco żelaza i jodu. Ciekawostki: Liście sałaty wyrosłe na glebach ubogich są bezwartościowe, twarde i niesmaczne.
Starożytni Egipcjanie i Rzymianie wierzyli że sałata wpływa pozytywnie na wzrost potencji seksualnej, natomiast strożytni Grecy uważali, że wręcz przeciwnie.
Mikrolistki to młode liście, czyli kilkudniowe lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Microgreens to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami uprawianymi do normalnych rozmiarów. Można je zjadać podobnie jak kiełki.
Heliotrop rozmnaża się przez sadzonkowanie pędów lub rzadziej przez wysiew nasion w styczniu, co jest dość uciążliwe bo nasiona dość długo kiełkiują a siewki trzeba 2 razy przesadzać. Do wysiewu i ukorzeniania sadzonek stosować piaszczystą ziemię liściową.