Maliny pomogą przy zimowych przeziębieniach, czarna porzeczka wzmocni organizm. O tym, że warzywa owoce i zioła maja dobry wpływ na nasze zdrowie wiedzą wszyscy. Niestety niezbyt często tę wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
Więcej o leczniczych właściwościach roślin...
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Typ rośliny : Roślina dwuletnia Wysokość: Roślina jednoroczna ma do 30 cm wysokości i szerokości, forma dwuletnia 50-90 cm z pędem kwiatostanowym . Pożytek z rośliny: Warzywo przyprawowe. W pietruszce, a zwłaszcza jej liściach występuje olejek eteryczny, który nadaje tej roślinie charakterystyczny smak i zapach. Jadalną częścią rośliny są liście oraz korzeń spichrzowy. Opis rośliny: Znane są dwa typy pietruszki : korzeniowa i naciowa. Pierwsza tworzy silnie rozwinięty korzeń spichrzowy, druga natomiast ma dużą rozetę liści i cieńki zdrewniały korzeń - uprawiana jest ze względu na nać. Liście połyskujace, soczyście zielone, pierzaste, kwiaty drobne, żółtawozielone, zebrane w niewielkie, gęste baldachy.
Pietruszka naciowa kedzierzawa ma atrakcyjne, zielone liście o mocno karbowanych brzegach - może być kilkakrotnie zbierana w sezonie, gdyż szybko odrasta po ścięciu. Zimuje w gruncie i wiosną wcześnie wypuszcza liście. Uprawa: Roślina łatwa w uprawie, ale wymaga odpowiedniej gleby. Pietruszkę uprawiamy z siewu wprost do gruntu. Nasiona siejemy w marcu-kwietniu, najlepiej w rzędach (odstępy około 20 cm). Głębokość przykrycia 1-1,5 cm. Aby otrzymać wczesny plon pietruszki, można ją siać jesienią, przed mrozami. Pietruszka jest niewrażliwa na zimno - kiełkuje w temperaturze od 2 do 3 st.C, a rośliny znoszą dobrze przymrozki do -9 st.C.
Zabiegi pielęgnacyjne polegają na pieleniu i dwukrotnej przerywce. Dobre jest spulchnianie ziemi w międzyrzędziach. Warto też pietruszkę podlewaćgdy gleba lekko przeschnie. Nie lubi przelewania. Zbiór jesienny przeprowadza się w październiku i listopadzie. W ciągu wiosny i lata do można wykorzystać pietruszkę z przerywki. Niektóre odmiany pietruszki pozostawia się w gruncie - okryte słomą doskonale znoszą zimę a wczesną wiosną dają nać. Gleba: Pietruszka wymaga gleby żyznej, zasobnej w próchnicę. Może rosnąć też w glebie piaszczystej , z dodatkiem gliny ale bogatej substancje odżywcze i magazynującej wodę. Glebę, w której sadzimy sałatę warto wzbogacać kompostem albo obornikiem (drugi rok po oborniku). Stanowisko: Słoneczne lub częściowo zacienione. Zastosowanie: Przede wszystkim w kuchni jako składnik wielu potraw. Liście, które wykorzystuje się jako zioło przyprawowe, zawierają tekże duże ilości witaminy C. Zawiera również witaminę A, B1 i B2 oraz spore ilości żelaza i innych minerałów. Świeżej, suszonej oraz mrożonej naci pietruszki używa się do doprawiania sałatek, zup i dań mięsnych. i jako dekoracji potraw - szczególnie ciekawie wygląda odmiana o liściach kędzierzawych.
Pietruszkę można w zasadzie zbierać przez cały rok. Nadaje się również do pędzenia pod osłonami. Można też wyhodować pietruszkę na parapecie. Nowalijki wyhodowane w domu nie ustępują tym kupowanym w sklepie - a mamy też pewność, że nie zawierają chemii. Roślinę można rozmnażać przez wysiew z nasion lub kupić gotową rozsadę. Latem doniczkę z pietruszką można wystawić na balkon. Ciekawostki: Pietruszkę uprawia się i spożywa od ponad 2000 lat.
Mikrolistki to młode liście, czyli kilkudniowe lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Microgreens to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami uprawianymi do normalnych rozmiarów. Można je zjadać podobnie jak kiełki.
Heliotrop rozmnaża się przez sadzonkowanie pędów lub rzadziej przez wysiew nasion w styczniu, co jest dość uciążliwe bo nasiona dość długo kiełkiują a siewki trzeba 2 razy przesadzać. Do wysiewu i ukorzeniania sadzonek stosować piaszczystą ziemię liściową.