Maliny pomogą przy zimowych przeziębieniach, czarna porzeczka wzmocni organizm. O tym, że warzywa owoce i zioła maja dobry wpływ na nasze zdrowie wiedzą wszyscy. Niestety niezbyt często tę wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
Więcej o leczniczych właściwościach roślin...
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Typ rośliny : Roślina jednoroczna siana wprost do gruntu Wysokość: Maksymalnie 30-60 cm. Pożytek z rośliny: Młode, nadziemne części rośliny spożywane na surowo.
Zbiór przez cały rok, około 10 dni po wysianiu. Opis rośliny: Dorosła roślina ma silnie rozgałęzioną łodygę, liście są wąskie, podłużne, pikantne smaku. Kwiatki drobne, białe lub bladoróżowe. Cała roślina ma lekko niebieskawy nalot i charakterystyczny zapach powodowany przez olejki eteryczne, w skład których wchodzą związki siarki. Pora kwitnienia: Od czerwca do lipca. Uprawa: Roślina dziecinnie łatwa w uprawie, przez cały rok można wysiewać nasiona w mieszkaniu a w sezonie do gruntu lub doniczek na balkonie. Wyhodowanie rzeżuchy w warunakch domowych jest bardzo proste. Do naczynia wkładamy watę lub ligninę, można też ją rozłożyć na płaskim talerzu, podłoże zwilżamy wodą i rozsypujemy nasiona. Jeżeli ma to być wielkanocna dekoracja to staramy się rozsypać nasiona w miarę równomiernie aby nie było łysych miejsc. Spryskujemy wodą - nie trzeba siewu przykrywać. Przez cały okres uprawy, co trwa około półtorej tygodnia, podlewamy wodą. Trzeba to robić codziennie. Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli naczynie postawimy w słonecznym, ciepłym miejscu, na przykład na parapecie, nad kaloryferem. Moczenie nasion w wodzie przez 24 godziny przyspiesza wschody. Gleba: Nie ma specjalnych wymagań. Stanowisko: Jasne, słoneczne. Zastosowanie:Ta mała, niezbyt efektowna roślinka zawiera komplet witamin. Samej witaminy C ma tyle co cytryna. Jodu zawiera najwięcej ze wszystkich warzyw. Inne cenne składniki to magnez, żelazo, chrom, siarka i wapń. Taka mieszanka witamin i minerałów doskonale pomoże w przezwyciężeniu zimowo-wiosennego wyczerpania. Pieprzyca siewna zawiera naturalne antybiotyki. Najlepiej będzie smakować podana w sałatce i na kanpce. Można też dodawać ją do zup, potraw z jaj, ziemniaków, twarożku. Zbieramy młode listki zanim stwardnieją. Nie należy jednak przesadzać ze spożywaniem - dzienna dawka to 3-5 łyżek rzeżuchy, bo nadmierne spożycie może doprowadzić do zapalenia pęcherza moczowego. Ciekawostki:Zwyczaj wysiewania rzeżuchy na Wielkanoc datuje się od czasów Władysława Jagiełły. Jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji, Pakistanu, Etiopii i Egiptu a w Europie poznano ją dzięki Rzymianom.
Mikrolistki to młode liście, czyli kilkudniowe lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Microgreens to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami uprawianymi do normalnych rozmiarów. Można je zjadać podobnie jak kiełki.
Heliotrop rozmnaża się przez sadzonkowanie pędów lub rzadziej przez wysiew nasion w styczniu, co jest dość uciążliwe bo nasiona dość długo kiełkiują a siewki trzeba 2 razy przesadzać. Do wysiewu i ukorzeniania sadzonek stosować piaszczystą ziemię liściową.