Maliny pomogą przy zimowych przeziębieniach, czarna porzeczka wzmocni organizm. O tym, że warzywa owoce i zioła maja dobry wpływ na nasze zdrowie wiedzą wszyscy. Niestety niezbyt często tę wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
Więcej o leczniczych właściwościach roślin...
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Typ rośliny : Roślina cebulowa (bulwiasta) zimująca w gruncie Wysokość: Od 15 do 30 cm. Pożytek z rośliny: Jedna z najpopularniejszych roślin przyprawowych świata, spożywana w stanie świeżym. Podobnie jak inne warzywa cebulowe wykazuje działanie antybiotyczne. Pobudza apetyt, wzmacnia żołądek, oczyszcza krew. Może być stosowany w każdej diecie. Ma też dobry wpływ na działanie nerek. Opis rośliny: Szczypiorek jest byliną cebulową o liściach wewnątrz pustych, cieńkich i delikatnych, barwy intensywnie zielonej. System korzeniowy szczypiorku jest silnie rozwinięty. Kwiaty barwy liliowiej zebrane są główkowate kwiatostany, wieńczące szczyty pędów kwiatostanowych. Kwitnie od czerwca do początku sierpnia. Uprawa: Szczypiorek nie jest rośliną wymagającą, łatwy w uprawie, w sam raz dla początkującego ogrodnika. Uprawę można rozpocząć od wysiewu nasion w marcu do inspektu. Po otrzymaniu rozsady sadzimy po kilka roślin w jednym punkcie. Uprawiamy go w tym samym miejscu przez 3-4 lata. Szczypiorek można też rozmnażać przez podział rozrośniętych kępek. Może być sadzony na odrębnej grządce lub obsadzamy nim grządki, na których uprawiamy inne rośliny. Szczypiorek ścina się w ciągu całego roku; po ścięciu szybko odrasta. Gdy pojawią się pędy kwiatowe, należy je od razu usuwać, gdyż kwitnienie powoduje mniejszy plon z liści. Przed zimą szczypiorek ścina się krótko nad ziemią i przykrywa kompostem. Można też uprawiać szczpiorek zimą - na parapecie, w doniczce. Doniczkowa uprawa szczypiorku nie jest skomplikowana. Nasiona wysiewamy do doniczek o średnicy 10-12 cm na głębokośc 0,5-1 cm. Pielęgnacja jest prosta, ogranicza się do zaopatrzenia w wodę i składniki pokarmowe.
Gleba: Szczypiorek rośnie na ogół dobrze na wszystkich glebach, byle były niezbyt wilgotne i zasobne w składniki pokarmowe oraz wapń. Najbardziej odpowiada mu podłoże piaszczysto-gliniaste, o dużej zawartości próchnicy. Stanowisko: Słoneczne lub lekko zacienione. Zastosowanie: Przede wszystkim w kuchni jako surowiec przyprawowy - ma intensywny, ostry smak i zapach, najlepiej smakuje na surowo. Nadaje sie do zimnych sosów, przekąsek lub jajecznicy. Może być też dodatekiem do zup (np. pomidorowej), sałatek mieszanych i zielonej sałaty, potraw z twarożku, żółtego sera, kanapek i grzanek. Szczególnie cenne są nowalijki wyhodowane w domu - nie ustępują tym kupowanym w sklepie - a mamy też pewność, że nie zawierają chemii. Roślinę można rozmnażać przez wysiew z nasion lub kupić gotową rozsadę. Latem doniczkę z szczypiorkiem można wystawić na balkon. Ciekawostki: Szczypiorek jest spotykany w stanie dzikim na całej pólkuli pólnocnej.
Był znany i ceniony jako roślina przyprawowa już w starożytności. Podobno cesarz Neron spożywał szczypiorek z oliwą aby poprawić brzmienie głosu.
Mikrolistki to młode liście, czyli kilkudniowe lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Microgreens to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami uprawianymi do normalnych rozmiarów. Można je zjadać podobnie jak kiełki.
Heliotrop rozmnaża się przez sadzonkowanie pędów lub rzadziej przez wysiew nasion w styczniu, co jest dość uciążliwe bo nasiona dość długo kiełkiują a siewki trzeba 2 razy przesadzać. Do wysiewu i ukorzeniania sadzonek stosować piaszczystą ziemię liściową.