Maliny pomogą przy zimowych przeziębieniach, czarna porzeczka wzmocni organizm. O tym, że warzywa owoce i zioła maja dobry wpływ na nasze zdrowie wiedzą wszyscy. Niestety niezbyt często tę wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
Więcej o leczniczych właściwościach roślin...
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Typ rośliny : Krzew liściasty zrzucający liście Wysokość: Krzew ten osiąga od 1,5 do 2 m wysokości i prawie taką samą średnicę. Ozdoba rośliny: Największą ozdobą są duże (15 do 20 cm średnicy), pojedyńcze lub półpełne kwiaty, podobne do kwiatów piwonii bylinowych. Barwa kwiatów może być biała, żółta, różowa lub czerwona. Płatki są nieco postrzępione a cała budowa kwiatu lekka. Popularna jest odmiana o kwiatach białorózowych z fioletowokarminową plamą u nasady każdego płatka.
Liście ciemnozielone duże, powcinane. Jesienią przebarwiają się na żółty, purpurowy lub amarantowy kolor i opadają razem z ogonkiem liściowym.
Pora kwitnienia: Koniec maja - początek czerwca. Uprawa: Roślina jest dość trudna w uprawie, przede wszystkim ze względu na jej wrażliwość na mrozy. Szczególnie mało odporne na mrozy są młode krzewy. Z tych względów trzeba dobrać starannie miejsce, w którym posadzimy krzew. Korzenie i pędy powinny być też dobrze zabezpieczone na zimę korą, liścmi lub innym materiałem okrywowym. Na wiosnę, z kolei trzeba pamietać o odpowiednio wczesnym usunięciu zimowego okrycia, zanim pąki zaczną się rozwijać.
Podczas kwitnienia piwonie wymagają obfitego podlewania. Po przekwitnięciu, w razie suszy, też potrzebne jest podlewanie - nie wolno dopuścić do zwiędnięcia liści.
Sadzi się piwonie drzewiaste we wrześniu. Krzewy umieszczmy nieco głębiej niż rosły dotychczas. Najlepiej wykopać dół o wymiarach 60x60x60 i napełnić go mieszanką ziemi przygotowaną z 1 części torfu, 1 części ziemi liściowej, 1 części starego kompostu i 1 części piasku. Krzew rośnie powoli i zwykle zakwita dopiero po kilku latach od podsadzenia.
Cięcie ogranicza się do usuwania uszkodzonych lub zaschniętych pędów. Gleba: Żyzna, próchnicza, przepuszczalna. Gleba powinna być wilgotna ale nie podmokła; w razie potrzeby powinno się zdrenować miejsce pod krzew. Odczyn pH 6,5-7. Dobrze reaguje na nawożenie, szczególnie nawozami potasowymi, które zapewniaja roślinie obfite kwitnienie. Stanowisko: Ciepłe, słoneczne lub lekko ocienione, osłoniete od wiatru. Zastosowanie:Te wyjątkowo atrakcyjne krzewy najlepiej prezentują sie pojedyńczo lub w niewielkiej grupie na tle dobrze utrzymanego trawnika lub krzewów iglasych. W ogrodzie należy się tej roślinie dobrze wyeksponowane miejsce. Może być sadzona w ogrodach w stylu dalekowschodnim. Ciekawostki: Piwonie są ulubionymi kwiatami Japończyków. Pochodzą z Chin, do Europy pierwsze krzewy zostały przywiezione w XVI wieku. Płatki kwiatów są używane do wyrabiania konfitur cukrowych.
Mikrolistki to młode liście, czyli kilkudniowe lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Microgreens to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami uprawianymi do normalnych rozmiarów. Można je zjadać podobnie jak kiełki.
Heliotrop rozmnaża się przez sadzonkowanie pędów lub rzadziej przez wysiew nasion w styczniu, co jest dość uciążliwe bo nasiona dość długo kiełkiują a siewki trzeba 2 razy przesadzać. Do wysiewu i ukorzeniania sadzonek stosować piaszczystą ziemię liściową.