Maliny pomogą przy zimowych przeziębieniach, czarna porzeczka wzmocni organizm. O tym, że warzywa owoce i zioła maja dobry wpływ na nasze zdrowie wiedzą wszyscy. Niestety niezbyt często tę wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
Więcej o leczniczych właściwościach roślin...
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Typ rośliny : Bylina zimująca w gruncie Wysokość: Od 60 do 100 cm, roślina rozrasta się dość szybko i silnie. Ozdoba rośliny: Główkowate kwiatostany w kolorze czerwonym, różowym, wiśniowym, fioletowym, liliowoniebieskim lub białym. Najbardziej efektowne są odmiany o barwach zdecydowanych. Roślina ma charakterystyczny, cierpki, cytrynowy zapach - stąd też jej inna nazwa - bergamotka.
Pędy pysznogłówki są sztywne, ustawione jeden obok drugiego, dość gęsto ulistnione. Liście jajwatolancetowate, ostro zakończone i miękko owłosine. Pora kwitnienia: Od końca czerwca do września. Uprawa: Roślina dość łatwa w uprawie ale ma pewne wymagania, musi też być zabezpieczona na zimę. Najlepiej w tym celu przykryć ją warstwą liści lub gałązek.
Dość dobrze znosi suszę, choć woli glebę wilgotną.
Pysznogłówkę rozmnaża się na wiosnę lub jesienią przez podział roślin, za pomocą ukorzenionych rozłogów, ktore roślina dość licznie wytwarza. Można też spróbować rozmnożyć pysznogłówkę przez sadzonki wierzchołkowe. Gleba: Żyzna, wilgotna. Stanowisko: Słoneczne lub półcieniste. Zastosowanie: Przede wszystkim na rabaty bylinowe, można też ją sadzić w grupach na trawniku lub w pobliżu zbiorników wodnych. Kwiaty pusznogłówki nadają się na bukiety. Ciekawostki: Pysznogłówki rosną dziko w Ameryce Północnej.
Mikrolistki to młode liście, czyli kilkudniowe lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Microgreens to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami uprawianymi do normalnych rozmiarów. Można je zjadać podobnie jak kiełki.
Heliotrop rozmnaża się przez sadzonkowanie pędów lub rzadziej przez wysiew nasion w styczniu, co jest dość uciążliwe bo nasiona dość długo kiełkiują a siewki trzeba 2 razy przesadzać. Do wysiewu i ukorzeniania sadzonek stosować piaszczystą ziemię liściową.