Maliny pomogą przy zimowych przeziębieniach, czarna porzeczka wzmocni organizm. O tym, że warzywa owoce i zioła maja dobry wpływ na nasze zdrowie wiedzą wszyscy. Niestety niezbyt często tę wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
Więcej o leczniczych właściwościach roślin...
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Typ rośliny : Roślina jednoroczna siana wprost do gruntu Wysokość: Od 40 do 100 cm. Ozdoba rośliny: Zwisające kwiatostany typu grona, o wiotkiej, wydłużonej osi, na której osadzone są kłębuszki drobnych, gęsto upakowanych kwiatów. Kolor kwiatów najczęściej aramantowoczerwony, ciemnoczerwony lub białozielony.
Liście dość duże, całobrzegie, w kolorze zielonym lub purpurowoczerwonawym, łodygi wzniesione silnie rozgałęzione. Pora kwitnienia: Od połowy lipca do jesieni. Uprawa: Roślina łatwa w uprawie, potrzebuje jedynie dość dobrej gleby i słońca. Wymaga też dość dużej wilgotności gleby, szczególnie młode rośliny. W czasie suszy podlewać. Czasem roślina wymaga podwiązania.
Szarłaty łatwo jest rozmnożyć przez wysiew nasion. Termin siewu to kwiecień, nasiona wysiewamy do ciepłego inspektu lub w ostatnich dniach miesiąca wprost do gruntu. Nasiona dobrze kiełkują i rośliny szybko rosną. Szarłat wytwarza dużą ilość nasion, które często wysiewają się same, bo zdarza się, że przezimują w gruncie. Czasem roślina dziczeje. Gleba: Najlepsza jest gleba żyzna i próchnicza ale poradzi sobie też gorszej. Stanowisko: Słoneczne. Zastosowanie:Oryginalne kwiatostany szarłatów mogą być niezbyt kosztowną a ciekawą ozdobą ogrodu. Może być sadzony na rabatach różnego typu, w grupach na trawniku, nadaje się też na kwiat cięty i na suche bukiety. Jako kwiaty cięte długo utrzymują się świeże w wazonie. Ciekawostki: Szarłaty pochodzą z podzwrotnikowych obszarów Indii Wschodnich, Ameryki i Afryki.
Należą do najstarszych, uprawianych jako zboża, roślin świata. Nasiona szarłatu, bogate w skrobie, olej i białko, były wykorzystywane przez prekolumbijskich Indian do celów spożywczych, do dziś wykorzystuje się jako mąkę lub kaszę w diecie bezglutenowej.
Mikrolistki to młode liście, czyli kilkudniowe lub kilkunastodniowe siewki warzyw i ziół. Microgreens to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami uprawianymi do normalnych rozmiarów. Można je zjadać podobnie jak kiełki.
Heliotrop rozmnaża się przez sadzonkowanie pędów lub rzadziej przez wysiew nasion w styczniu, co jest dość uciążliwe bo nasiona dość długo kiełkiują a siewki trzeba 2 razy przesadzać. Do wysiewu i ukorzeniania sadzonek stosować piaszczystą ziemię liściową.