Owoc w formie orzecha zwany popularnie orzechem laskowym. Orzechy leszczyny dojrzewają od września do października. Krzew o szerokiej i gęstej budowie.
Więcej ..
Dojrzałe, duże owoce o karminowej barwie wyglądają efektownie na krzewie. Kwiaty niewielkie, pojedyńcze, biało-różowe, gwiazdkowate o delikatnej budowie. Liście mają około 1 cm. długości, są podłużnie owalne, wiecznie zielone, zimą przebarwiają się na czerwono.
Więcej informacji o żurawinie wielkoowocowej...
Nie potrafisz znaleźć informacji na interesujący cię temat - spróbuj ich poszukać w indeksie haseł. Indeks co prawda nie jest na razie całkiem kompletny ale będzie systematycznie uzupełniany.
Orzechy włoskie to najbardziej popularne orzechy, można je używać nie tylko do wypieków, lecz także do posypywania jarzyn lub dodawania do sałat. Składają się w 15% z wysokowartościowego białka oraz dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są też bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, PP, niacyny, potasu i magnezu. Ze względu na tak bogaty skład mogą obniżać poziom złego cholesterolu, przyspieszać przemianę materii, poprawiac pracę mózgu i układu nerwowego. Więcej o zdrowiu z ogrodu...
Typ rośliny : Drzewo liściaste
Wysokość: Bardzo duże, silnie rosnące drzewo - może osiągniąć 25-35 metrów, zajmuje sporo miejsca. Pożytek z rośliny: Jadalne orzechy. Pierwsze owoce ukazują się w 4-5 lat po posadzeniu. Pełne owocowanie następuje dopiero po 10-12 latach. Z jednego drzewa można zebrać około 50 kg orzechów.
Zbiór pod koniec września i w październiku.
Spotykane są następujące odmiany:
Orzech cienkołupinkowy - dający owoce kuliste, o cieńkiej skorupce i pełnym, smacznym ziarnie.
Orzech włoski popolity - rośnie silnie, owocuje obficie, owoce o twardej skorupce.
Orzech włoski wilekoowocowy - ma owoce duże o cieńkiej skorupce. Opis rośliny: Duże drzewo o krótkim pniu i szeroko rozbudowanej koronie. Kora gładka, srebrzystoszara. Drzewo jest dekoracyjne ze względu na na piękne, zdrowe ulistnienie choć liście rozwijają się dość późno - na przełomie kwietnia i maja. Pora kwitnienia: Kwiaty męskie i żeńskie pojawiają się wraz z liśćmi na przełomie kwiatnia i maja. Uprawa: Roślina dość łatwa w uprawie choć ma pewne wymagania co do gleby. Orzech włoski jest też trochę wrażliwy na wiosenne i jesienne przymrozki ale za to nie atakują go choroby i szkodniki.
Potrzebuje sporo miejsca - należy sadzić jedno lub najwy żej dwa drzewa i to tylko w większych ogrodach, w takich miejscach aby nie zasłaniał okien lub innych drzew. Gleba: Dobrze rośnie na glebach żyznych i średnich, nie lubi gleby podmokłej. Stanowisko: Należy do roślin światłolubnych. Zastosowanie:Jako roślina użytkowa. Orzechy nadają się do bezpośredniego spożycia, są też stosowane do produkcji oleju orzechowego. Orzechy włoskie są bogatym źródłem witamin i minerałów- zawierają sporo potasu, fosforu i magnezu.
Jest też rośliną leczniczą - surowcem zielarskim są liście, łupiny, kora, owoc.
Drzewo orzecha włoskiego wykorzystuje się przy produkcji mebli. Ciekawostki:Ojczyzną orzechów zwanych w Polsce włoskimi jest Persja a do Polski przywiozła je Włoszka królowa Bona.
We Włoszech sporządza się z orzecha włoskiego likiery orzechowe Nocino i Nocello. Anglicy niedojrzałe, zielone orzechy marynują w occie i podają jako warzywo konserwowe a w Armenii podaje się je w syropie owocowym.
W starożytności orzech włoski był uważany za symbol czaszki ludzkiej, w polskiej zaś tradycji za symbol szczęścia.
Rośliny mogą odziaływać na siebie zarówno pozytywnie jak i negatywnie. Znajomość wzajemnego oddziaływania na siebie poszczególnych roślin można wykorzystać do ich ochrony oraz lepszej uprawy. Powszechnie wiadomo, że zioła posadzone w pobliżu warzyw mają dobry wpływ na ich rozwój i poprawiają ich smak. Z kolei na smak i aromat truskawek korzystnie wpływa sąsiedztwo roślin strączkowych, cebuli oraz ściółka z igieł świerku lub sosny.
Fot. Magda Mastykarz, muzeum w Wilanowie. więcej na temat sąsiedztwa roślin...
Można jeszcze wysiać do pojemników nasiona roślin jednorocznych o przedłużonym okresie wegetacji takich jak szałwia, begonia, lobelia, żeniszek, petunia, werbena czy lewkonie.
Wysiewamy również do skrzynek ziola takie jak bazylia i majeranek oraz warzywa takie jak wczesna sałata, szpinak, pomidory, papryka, cebula, seler i warzywa kapustne.
W kwietniu na miejsca stałe można siać smagliczkę, groszek pachnący, maciejkę, szarłat, nagietki, chabry, kosmosy, klarkie, ułudkimaczki kalifornijskie, czarnuszki, ślazówki. więcej na temat wysiewów roślin...
Większość traw ozdobnych bardzo łatwo daje się rozmnożyć w sposób wegetatywny, najprościej przez podział roślin matecznych. W ten sposób można rozmnożyć np. kostrzewy, sitowia, ostnice, miskanty. Kępy roślin matecznych wykopujemy z ziemi, dzielimy na kilka mniejszych kęp potomnych, które sadzimy od razu na miejsce stałe. Po posadzeniu rośliny dobrze podlewamy.
Innym sposobem jest rozmnażanie rozłogi - tak można rozmnożyć mozgi, miskanty czy rajgrasy. Rozmnażanie generetywne, przez wysiew nasion, jest bardziej kłopotliwe i dłużej trzeba czekać na efekty.
więcej o trawach ozdobnych...
Wiosną mamy też najlepszy czas na dzielenie bylin kwitnących latem i jesienią. W tym celu wykopujemy kępy roślin, oczyszczamy korzenie z chwastów i obumarłych części a następnie kępy dzielimy rozrywając je lub rozcinając. Sadzimy podzielone rośliny w nowe miejsca pamietejącaby miały nieco miejsca na rozrost i obficie podlewamy. więcej o bylinach i rabatach bylinowych...
Miło jest mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzeczka czy drzewa jakiegoś owocu. Warto też wygospodarować nieco miejsca na podstawową, świeżą zieleninę używaną w kuchni to jest szczypiorek, por, pietruszkę czy cebulkę po którą wystarczy schylić się na grządkę.
Częścią jadalną topinabmura są liczne podziemne bulwy barwy szarej, żółtawej czerwonej lub fioletowej Jedna roślina wytwarza ich około 30. Smak bulw delikatny, lekko słodkawy. Topinambury bogate są w białko, antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami, wiele soli mnieralnych, inulinę. więcej ...
Naturalne środki służące do zasilania roślin oraz do zwalczania chorób i szkodników w ogrodzie cieszą się sporym zainteresowaniem. I trudno się temu dziwić - są bezpieczniejsze od środków chemicznych, możemy je sami sporządzać no i są zgodne z naturą. Trzeba jednak pamiętać, że nie są to środki, które w cudowny sposób zwalczą wszystkie szkodniki i choroby w ogrodzie. Trzeba też uzbroić się w cierpliwość bo środki naturalne działają wolniej niż radykalne środki chemiczne.
więcej na temat środków naturalnych ...