OWOCE JAGODOWE
Mamy dość sporo owoców jagodowych, które możemy uprawiać w naszych ogródkach. Część z nich to gatunki rodzime, inne to przybysze z szerokiego świata, które doskonale zaadaptowały się w naszych warunkach. Do najpopularniejszych owoców jagodowych należą : truskawki, maliny, porzeczki czerwone, czarne i białe, poziomki, jeżyny, agrest, borówki, aronia czy czarny bez.
więcej...
|
Topinambur, słonecznik bulwiasty

Częścią jadalną topinabmura są liczne podziemne bulwy barwy szarej, żółtawej czerwonej lub fioletowej Jedna roślina wytwarza ich około 30. Smak bulw delikatny, lekko słodkawy. Topinambury bogate są w białko, antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami, wiele soli mnieralnych, inulinę.
więcej ...
|
| |
Z OGRODU DO KUCHNI - COŚ SMACZNEGO Z OGRODU
Ciasto z dynią

Ciasto aromatycznie pachnie a dodatek dyni sprawia, że jest wilgotne i delikatne. Jest łatwe do wykonania.
Składniki:
3 jajka, 2/3 szklanki cukru, szklanka mąki, 2 szklanki miąższu dyni utartego na dużych oczkach tarki, półtorej łyżeczki przyprawy do piernika, pół kostki masła, łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, trochę bułki tartej. Cukier puder do opruszenia ciasta.
Wykonanie
Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu i lekko studzimy. Jajka z cukrem roztrzepujemy ręcznie trzepaczką. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy ostudzone masło a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, przyprawę do piernika i potartą dynię. Wszystko wymieszać a następnie przełożyć do totrownicy (lub innej formy) wysmarowanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i piec około 35 - 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu opruszyć cukrem pudrem. Do ciasta można też dodać bakalie, np. orzechy lub rodzynki. Zamiast przyprawy do piernika można użyć cynamonu.
Jesień to pora zbiorów w ogrodach i na działkach. Część zbiorów, o ile dopisały, można przeznaczyć na przetwory. Przez zimę będą przypominać smaki lata i jesieni.
Sok z winogron

Jesienią może nas dopaść klęska urodzaju np. obrodziły winogrona, tak że domownicy nie są w stanie wszystkiego skonsumować. Czasem też działkowe winogrona gorzej smakują niż te kupione. Wiadomo, klimat u nas nie taki jak we Włoszech czy Austrii. Wtedy można postawić na przetwórstwo - najczęściej przychodzi na myśl produkcja wina, ale nie każdy ma warunki i czas i chęci aby się tym zająć. Można też zostawić winogrona ptakom - chętnie się nimi zajmą. Prawdziwy miłośnik przyrody na pewno o tych stworzeniach nie zapomina. Można też pójść na kompromis - zostawić ptakom część - np. tam gdzie nie dosięgamy , a resztę przetworzyć. Z winogron można bardzo łatwo zrobić pyszny sok, który przypomni nam o lecie póżna jesienią i zimą. Oprócz walorów smakowych ma też zdrowotne: dużo witaminy B, C, P oraz karotenu. Sok winogronowy o czerwonym kolorze zawiera duży procent przeciwutleniaczy. Najlepszy jest oczywiście sok z świeżych winogron ale ten gotowany też zachowuje większość warościowych składników no i oczywiście można go przechowywać.
Przepis na sok z winogron
Składniki:
Owoce winogron w dużych ilościach, cukier - co najmniej parę łyżek, szklanka wody.
Wykonanie
Do dużego garnka wlewamy wodę, nie za dużo, tak by bylo jej trochę na dnie, wsypujemy cukier. Zebrane winogrona dokładnie, parokrotnie płuczemy po czym wrzucamy do garnka. Możemy je przesypać drugi raz cukrem (jeżeli lubimy słodziuśko). Następnie całość zagotowujemy na średnim ogniu i pozwalamy całości pogotować się tak długo aż winogrona puszczą sok i zaczną się rozpadać. Całość ostudzić a później przepuścić przez gęste sito. Odcedzony sok podgrzać, tak by się ponownie zagotował ( w tym momencie można jeszcze go dosłodzić jeżeli wydaje się za kwaśny) a następnie gorący przelać do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem jeżeli nie chce się nam pasteryzować albo pasteryzować przez 10 min.
Aromatyczna pigwówka
Składniki:
1/2 kg owoców pigwowca, 1/2 litra wódki lub spirytusu, pół szklanki cukru, pół szklanki przegotowanej wody. Opcjonalnie można użyć miodu, cieńko okrojonej skórki z cytryny, laski wanilii, kilku goździków lub garśći rodzynek albo cynamon.
Przygotowanie :
Umyte i osuszone owoce pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałki, wsypać do słoika na przemian z warstwami cukru. Zalać alkoholem i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po miesiącu alkohol zlewamy częściowo a do reszty dodajemy syrop lub jeszcze raz zalewamy alkoholem i odstawiamy na jeszcze dwa tygodnie, nie zapominając o poruszeniu słojem.
Przefiltrowana nalewka jest z każdym dniem coraz lepsza - jest to jedna z najsmaczniejszych nalewek ale o smaku decydują owoce. Jeżeli dojrzewają w słońcu wytwarzają wspaniały aromat. Owoce pigwy są tak aromatyczne, że można je zalewać kilka razy. Do przygotowania nalewki nie nadają się owoce pochodzące z importu.
Owoce pozostałe po nalewce można używać jako dodatku do herbaty.
Zobacz także :
Lecznicze nalewki |
| |
Nalewki mogą również leczyć, wiele z nich ma działanie dezynfekujące, ułatwiajace trawienie, wzmacniające lub orzeźwiające. Niektóre z nich regulują pracę serca, inne zaostrzą apetyt, pomogą przy przeziębieniach lub porawią nastrój.Materiałem są nie tylko owoce ale czasem i kwiaty, liście kłacza czy korzenie.
więcej informacji na temat leczniczych nalewek...
|
Zdrowie z ogrodu |
| | Maliny pomogą przy zimowych przeziębieniach, czarna porzeczka wzmocni organizm. O tym, że warzywa owoce i zioła maja dobry wpływ na nasze zdrowie wiedzą wszyscy. Niestety niezbyt często tę wiedzę wykorzystujemy w praktyce a szkoda, bo często owoce i warzywa nie tylko przywracają zdrowie ale też i wpływają pozytywnie na nasz wygląd i ogólne samopoczucie.
więcej...
|
Owoce jagodowe smaczne i zdrowe |
| |
Mamy dość sporo owoców jagodowych, które możemy uprawiać w naszych ogródkach. Część z nich to gatunki rodzime, inne to przybysze z szerokiego świata, które doskonale zaadaptowały się w naszych warunkach. Owoce jagodowe mają wiele zalet : są przede wszystkim smaczne i zdrowe ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych.
więcej informacji na temat owoców jagodowych...
|
Ogród użytkowy czyli owoce, warzywa i zioła |
| |
Ogrody użytkowe powoli wychodzą z mody - coraz częściej wolimy sadzić wokół domu rośliny ozdobne a coraz mniej w nich warzyw, ziół, drzew i krzewów owocowych. Warto jednak mieć ogród, który jest nie tylko radością dla oczu ale też może sprawić nam przyjemność możliwością skubnięcia bezpośrednio z krzeczka czy drzewa jakiegoś owocu.
więcej...
|
Ziola w ogrodzie |
| |
Najbardziej popularne i łatwe w uprawie zioła to szczypiorek, pietruszka naciowa i koperek. Są to zarazem rośliny należące do niezbędnika w kuchni. Warto jednak uprawiać również inne zioła takie jak tymianek, szałwia, bazylia, estragon czy oregano.
więcej...
|
Porady ogrodnicze :
|
|
  |
|
CIEKAWE ODMIANY TRUSKAWEK
W lipcu i sierpniu robimy porządki po zbiorach truskawek - jest to ważne jeżeli chcemy tymi smacznymi owocami cieszyć się w przyszłym roku. Możemy też w środku lata założyć grządkę z truskawkami jeżeli jeszcze nie mamy jej w ogrodzie, warto więc zapoznać się z najciekawszymi odmianami, które są odpowiednie do uprawy w Polsce.
więcej...
|
ORZECH WŁOSKI

Pierwsze owoce ukazują się w 4-5 lat po posadzeniu. Pełne owocowanie następuje dopiero po 10-12 latach. Z jednego drzewa można zebrać około 50 kg orzechów.
Więcej ..
|
|
Księgarnia Internetowa Złote Myśli :

|
|
|