Typ rośliny : Roślina jednoroczna uprawiana z rozsady
Wysokość: Około 50 cm.
Pożytek z rośliny: Wonne liście bazylii, świeże lub suszone.
Zbiór od lipca do przymrozków. Zbiera się ziele w pełni kwitnienia.
Opis rośliny: Bazylia tworzy niewielkie kępki o eliptycznych, jasnozielonych liściach. Kwiaty są niewielkie, białe lub różowe, tworzą kłosowy kwiatostan. Liście wydzielają korzenno-cynamonowy charakterystyczny zapach.
Pora kwitnienia: Lipiec i początek sierpnia
Uprawa: Roślina wymaga trochę uwagi i odpowiednich warunków wegetacji. Bazylia jest rośliną ciepłolubną wrażliwą na przymrozki. Oprócz częstego, ale niezbyt obfitego podlewania, zioło to potrzebuje nawożenia. Nawozimy raz na dwa tygodnie nawozami naturalnymi.
Może być atakowana przez mszyce.
Bazylię można z powodzeniem uprawiać w doniczce, na domowym parapecie lub na balkonie czy tarasie.
Rozmnażamy poprzez wysiew nasion na przełomie marca i kwietnia do skrzynek lub wprost do gruntu po 15-tym maja.
Gleba: Podłoże powinno być lekkie, próchnicze, przepuszczalne.
Stanowisko: Jasne, słoneczne, osłonięte od wiatru.
Zastosowanie:Jako roślina użytkowa i lecznicza. Surowcem przyprawowym jest ziele bazylii,używane w stanie świeżym lub suszonym. Liście bazylii dodaje sie do sałatek, sosów, twarogu, zapiekanek, zup (szczególnie pomidorowej), potraw miesnych i ryb.
Uwaga: aby nie stracić walorów smakowych i zapachowych bazylii, najlepiej jest rwać jej liście niż kroić je nożem.
Jako roślina lecznicza poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Napar z bazylii łagodzi kaszel.
Ciekawostki:Bazylia pochodzi Pochodzi z Azji Mniejszej i Europy Południowej.
Zapachu liści bazylii nie lubią komary.
Tematy pokrewne: Zioła,
ogród użytkowy czyli owoce, warzywa i zioła,
zdrowie z ogrodu,
rośliny pachnące,
rośliny na balkony i tarasy,
rośliny do letniego ogrodu.